donderdag 28 mei 2015

De A tot Z van cosmeceuticals

Van actieve ingrediënten tot zonneschade

Actieve ingrediënten
Werkstoffen die dienen worden goedgekeurd in juiste doseringen door FDA reguleringen. Voorwaarde is dat deze als eerst worden vermeld in de ingrediëntenlijst van een cosmetisch of farmaceutisch product. Ook de werking van de actieve ingrediënten moet worden onderworpen aan onderzoek en worden goedgekeurd. 

Voorbeelden van actieve ingrediënten zijn: retinoïden, vitaminen, plantenextracten. Niet-actieve ingrediënten zijn bijvoorbeeld bewaarmiddelen. 

Acné
Bij overmatige talgproductie in de huid komen acné en onzuiverheden vaak de kop opsteken. Typisch komt het voor tot in de tienerjaren door de androgenen maar het is niet zo ongewoon dat ook volwassenen er tot hun dertigste, en zelfs later, nog last van kunnen hebben. Vooral mannen kampen vaker met de nadelige gevolgen van acné vulgaris. 

Anti-aging
Het vroegtijdig bestrijden van huidverouderingstekens gaat onder de naam anti-aging. Dit kan in de vorm van een behandeling zijn die thuis wordt toegepast, maar een huidtherapeut of specialist is aangeraden voor optimaal effect. 

Bewaarmiddelen
Deze ingrediënten in cosmeceuticals, make-up of andere geneesmiddelen zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar blijven en schimmels en besmetting kunnen worden voorkomen. Parabenen zijn hier een voorbeeld van (zie parabenen).

Citrusextract
Een Vitamine C antioxidant die aanmaak van collageen stimuleert. Citrusextracten exfoliëren de huid zachtjes en reduceren vetheid op de huid. 

Collageen
Collageen is goed voor 30% van proteïnen in het lichaam. We vinden het in beenderen en bloedvaten maar ook in haar en nagels. Het bestaat uit aminozuren zoals glycine en proline. Collageen zorgt voor de elasticiteit van de huid waarvan de aanmaak steeds minder actief wordt met het verouderingsproces. 

Eczeem
Dit is een, meestal, genetische huidaandoening, waarbij milde tot extreme huidirritatie kan optreden met droogheid en een trekkerig gevoel als gevolg. Tevens laat eczeem zijn sporen na op het huidoppervlak in de vorm van witte schilfers en roodheid. Eczeem kan verminderen of verergeren in extreme situaties zoals temperatuurwissels of bepaalde voeding. 

FDA
Een organisatie met overkoepelende verantwoordelijkheid over veiligheid in voeding, geneesmiddelen, cosmetische producten en toestellen. De FDA speelt een algemene rol bij het bewaren van de strikte veiligheid van de consument inzake het correct gebruik van voedsel en geneesmiddelen, en stelt hiervoor strenge reguleringen op.

Gedehydrateerd
De huid raakt gedehydrateerd bij verlies aan vocht en water door de epidermis. Vocht wordt vastgehouden in de binnenste huidlaag, de dermis, maar bij een onvoldoende gesloten barrière van de buitenste huidlaag, kan vocht makkelijk terug ontsnappen uit de huid. Hydratatie zorgt voor een beschermende laag tegen vrije radicalen en is heel belangrijk in het kader van huidverbetering en -verzorging. 

Hyaluronzuur
Wordt op natuurlijke wijze geproduceerd in de huid en geeft volume en stevigheid. Een tekort ervan in de huid kan leiden tot verlies van elasticiteit en verzakkingen. Dit ingrediënt geeft tevens een hydraterend effect aan de huid.

Lanoline
Of wolvet wordt vaak in cosmetica maar ook in zepen verwerkt omwille van het vocht vasthoudende effect en beschermlaagje dat het geeft op de huid. Lanoline veroorzaakt voor sommige mensen een allergische reactie.

Mannen
Huidverbetering voor mannen komt steeds vaker aan bod. Een mannenhuid is standaard dikker en produceert meer talg, desondanks is regelmatige hydratatie en verzorging ook voor een man hoogst noodzakelijk. Omdat mannen de huid in het gelaat vaker irriteren met scheersessies, en soms extreme temperaturen en veel buitenlucht, is huidbescherming een must! 

Menopauze
De menopauze heeft vaak zichtbare en ook voelbare effecten op de huid. Hormonaal is er onbalans en dat voelt de huid ook aan. Een droge huid is vaak een opkomend probleem voor ouder wordende vrouwen. Dit treedt op na overmatig vochtverlies in de huid door de toenemende beschadigingen op de huid die dan weer gevolg zijn van natuurlijke veroudering. Omdat oestrogeen vermindert in de huid vermindert ook de olieproductie, en water en vocht worden minder goed vastgehouden. 

Nanometrische techniek
Deze techniek wordt toegepast in cosmetica omdat het een capaciteit heeft om door te dringen in de huid dankzij ultra kleine deeltjes. Nanodeeltjes fungeren als transportmiddel voor de actieve ingrediënten als werkmiddel in de huid.

Parabenen
Parabenen zijn een type bewaarmiddelen die vaak worden gebruikt in de producten van cosmeceutica of cosmetica. Er wordt wel eens beweerd dat gebruik van dit parabenen kan leiden tot vroege huidveroudering maar dat is niet bewezen.

Propolis
Is een natuurlijk element, afkomstig van bomen en planten, gemaakt door bijen, dat wordt gebruikt in cosmetica om schimmels, infectie en andere bacteriënvorming te voorkomen.

Resveratrol
Uit onderzoek blijkt dat de antioxidant resveratrol de mogelijkheid heeft om veroudering tegen te gaan en de levensduur van de cellen te verlengen. Gevolg is dat de huid langer jong en gezond blijft. Deze stof komt uit cacao en de schil van rode druiven, en wordt daardoor ook verwerkt in rode wijn. Let op met alcohol inname om de voordelen te genieten van resveratrol. Resveratrol is ook uiterst belangrijk bij bescherming tegen vrije radicalen zoals zonlicht. 

Retinol
Of Vitamine A Is een voornaam ingrediënt bij huidverjonging en aanmaak van collageen. Als antioxidant wordt dit ingrediënt niet gebruikt in zijn pure vorm maar eerder in estervorm. Dit wordt ook makkelijker verdragen door de meeste mensen en is niet op voorschrift noodzakelijk. Retinol wordt ook ingezet om fijne lijntjes en rimpels te reduceren. 

Squalaan
Een  huideigen olie als belangrijk onderdeel van het lipidesysteem. Squalaan heeft een enorme capaciteit om door te dringen in de huid. Een jonge en gezonde huid bevat een grote hoeveelheid squalaan maar dat vermindert opmerkelijk met ouder worden. Vooral bij een beschadigde huid door de zon, of een verouderde huid is de opnamecapaciteit van squalaan extra hoog. Bij gebrek aan squalaan kan de huid sneller verouderen, droog worden en de elasticiteit verliezen. 

UV-filters
Dit zijn werkstoffen die worden gebruikt in zonnebescherming. Ze beschermen tegen UVA- en/of UVB-stralen, waarbij beide vaker gedekt zijn in nieuwste crèmes. Een filter weerkaatste het zonlicht van de huid waarbij het ervoor zorgt dat de huid minder beschadigd geraakt en rood verbrand. Dit laatste is het meest duidelijke teken van huidbeschadiging, samen met het donker worden van de huid bij een verkleuring. Voorbeelden van UV-filters die optimale bescherming bieden zijn: zinkoxide, titanium dioxide, 

Vitamines
Het uithangbord van ingrediënten bij vele cosmetica zijn vaak de vitamines die de producten bevatten: 

Vitamine E: een krachtige antioxidant die zorgt voor bescherming tegen vrije radicalen en schade in de huid herstelt. 

Vitamine C: draagt bij tot bescherming van de cellen en onderhoudt aanmaak van collageenweefsel. 

Vitamine D: geeft een boost aan het immuunsysteem.

Vitamine A: is sleutel voor huidverjonging en heeft een enorme capaciteit om de huid dikker te maken, waardoor het ook beter is beschermd. 

Zonneschade
Niet enkel het risico op huidkanker is groot wanneer je bent blootgesteld aan zonlicht, ook huidveroudering zet het op een drafje. Rimpels en pigmentvlekken zijn tekenen van zonneschade, maar ook een verdunde huid en verlies van hydratatie komen in vele gevallen door schadelijk zonlicht. 

Bronnen: Beauté Pacifique 


Copyright 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten