donderdag 16 juli 2015

Striemen (striae): waar komen ze vandaan?

Bij striemen (striae) denken we voornamelijk aan zwangerschap en snelle gewichtstoename. Maar is dit steeds zo? 

Meer dan tweederde van volwassen vrouwen heeft er last van. Ook mannen blijven niet gespaard van deze huidaandoening. Zowat eenderde van de volwassen mannen klaagt over de aanwezigheid van zichtbare striemen op het lichaam. 

Wat zijn striemen?
Striae distensae worden gekenmerkt door zichtbare, gekleurde littekens in de vorm van (lange) strepen of lijnenIn een eerste stadium hebben ze een rode of eerder paarse kleur maar later verliezen striae hun kleur en is het resultaat een witte of transparante, glanzende streep van soms meer dan 10 cm lang. De probleemzones waarin ze zich voordoen zijn vooral: het buikgebied, billen, armen, dijen en heupen, daar waar de huid het meest opgespannen is. Ze worden gevormd in de middelste huidlaag, de dermis, en blijken vaker op te treden bij continu stretchen van de huid waarbij bindweefsel breekt. 

De oorzaak van striae 
Het is tot zover onduidelijk waarom striemen zich vormen in de huid. Men dacht voordien dat dit te maken had met het snel uitrekken van de huid. Daardoor zou het bindweefsel afbreken (elastine), en dus leiden tot een verzonken litteken. 

Tegenwoordig gooit men het over een andere boeg. Er werd ontdekt dat de vorming van striae eerder nauw verwant is aan plotse hormonale veranderingen in het lichaam. Dit kan gewichtstoename als oorzaak hebben maar ook adolescentie en zwangerschap zijn hierin boosdoeners omdat het metabolisme plots verandert. Wat de exacte oorzaak kan zijn is dus nog onzeker. 

Zwangerschapsstriemen

Tot negen op de tien vrouwen ontwikkelt striemen tijdens de zwangerschap. Hiervan zijn het ook vaak jonge, zwangere vrouwen die onderhevig zijn aan de ontwikkeling van striemen. Men heeft al vaak een poging gedaan om de vorming van striae te voorkomen bij zwangerschappen maar dit heeft tot op heden nog niet zoveel uitgehaald. Het gaat dan vooral om crèmes met bepaalde ingrediënten die zelfs niet altijd veilig zijn om te gebruiken tijdens een zwangerschap. De striemen volledig proberen te vermijden is onbegonnen werk. Wel kan een controle op het gewicht dat je aankomt een preventie zijn om minder striemen te krijgen tijdens de zwangerschap. 

Waarom zijn striemen niet zo makkelijk te bestrijden?
Elastine is een proteïne in de huid die veerkracht en flexibiliteit geeft en voorkomt in bindweefsel. Ook collageen zorgt voor de elasticiteit. Wanneer de huid zich uitstrekt is het elastine die verantwoordelijk is voor het herstel van de normale vorm van de huid. De proteïne in bindweefsel vermindert naarmate het ouder worden en dat gebeurt in een onomkeerbare trend. De huid heeft geen enkele mogelijkheid om die structuur te herstellen en langzaam maar zeker komen er zichtbare striemen tevoorschijn. Naargelang de hoeveelheid zonneschade in de huid zal het ook moeilijker zijn om striemen te bestrijden of vermijden. Ook moet er worden rekening gehouden met de ouderdom van de striemen, in relatie met het verwachte resultaat van een behandeling. 

Wat kan helpen voor het verminderen van striemen?
Het is een mythe dat striemen volledig kunnen worden verwijderd door zelfs de meest innovatieve, cosmedische behandelingen, maar alvast is zeker dat er bepaalde methodes zijn die de zichtbaarheid van striemen opmerkelijk kunnen verminderen. Enkele cosmedische behandelingen waaronder: laserbehandelingen, dermabrasie of chemische peelings kunnen de zichtbaarheid wel verminderen. Ook behandelingen met glycolzuur zijn erg doeltreffend.

Extra tip
Voor een onmiddellijke cosmetisch effect tegen zichtbare, witte striemen, kan een bruinen-zonder-zon een veilige oplossing zijn.

Bronnen: advancedskinwisdom.com
webmd.com


Copyright Senitas 2015