donderdag 30 oktober 2014

Droge huid en eczeem

De temperaturen worden gevoelig kouder, het is sneller donker, tijd om gezellig met z'n allen dicht bij mekaar te kruipen voor het haardvuur, met een kopje heerlijke, warme chocolademelk. Je huid verdient in de winterperiode extra aandacht en zorg. Lage temperatuur, weinig vocht en droge lucht zorgt ervoor dat we sneller last hebben van een droge huid. 

Droge huid
Het is belangrijk om weten dat een droge huid niet per se schadelijk is. Maar het kan wel uiterst vervelend zijn. Zichtbare symptomen zijn schilfertjes, kloven, blaasjes, ... en vaak veroorzaakt het onaangename jeuk die aanzet tot krabben waardoor de huid verergert.
Krabben kan zelfs eczeem veroorzaken. Producten met parfum en kleding met bepaalde materialen zoals wol dragen ook niet echt bij tot het verzachten van een jeukende, en droge huid.

Droge huid in het gelaat
Vaak is de reden hiervan dat er teveel wordt gebruik gemaakt van reinigingsproducten, tonics, peelings en zelfs medicatie tegen acné e.d.

Eczeem
Bij eczeem zien we roodheid en ontsteking van de huid. In veel gevallen van eczeem is er sprake van ichthyosis (een huidaandoening die eruit ziet als droge schubben). Het is vaak genetisch, treedt chronisch op en verergert zichtbaar met de seizoenswisseling. Door veelvuldig krabben is er kans op infectie. Er is een hoge hoeveelheid bacteriën aanwezig is op de huid bij mensen die ichthyosis hebben. 

Uiterlijke oorzaken van eczeem kunnen zijn:

klimaatverandering (lage of hoge temperaturen)
- hitte en laag vochtigheidsgehalte
- vervuiling in de omgeving
ook bepaalde voeding speelt een belangrijke rol, zeker in geval     van een allergie (zuivel, nikkel)
- er bestaat ook een erfelijke huidaandoening die ervoor zorgt      dat de huid ons niet meer kan beschermen tegen schadelijke  invloeden
 > hierdoor kan er meer slechte invloed in de huid kruipen en kan  het water makkelijker naar buiten, wat een droge huid,  ontsteking en huidschade tot gevolg heeft.

Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem)
Komt al op zeer jonge leeftijd voor en is, net zoals hooikoorts en astma, een erfelijke vorm van eczeem. Vooral zichtbaar op de ellebogen en knieholtes.

Seburroïsch eczeem

In sommige gevallen spreken we van seburroïsch eczeem. Deze huiduitslag kan ook in het gelaat zichtbaar zijn door roodachtige schilfers tussen de wenkbrauwen, rond de neus en op het voorhoofd of in de vorm van hoofdroos. Voornamelijk  op plaatsen waar meer talgklieren aanwezig zijn. Deze eczeemvorm komt vooral voor bij kinderen, mensen op middelbare leeftijd en senioren. In tijden van stress kan seburroïsch eczeem verergeren.


Dyshidrotisch eczeem
Uit zich in kleine blaasjes op handen en voeten. Vaak veroorzaakt door het in contact komen met bepaalde stoffen zoals synthetische stoffen maar ook chloor of bepaalde reinigingsproducten. Ook voedsel kan een voorname rol spelen bij dit soort eczeem. Zuivelproducten en alcohol zijn hier dan de boosdoeners. Ook bij deze vorm van eczeem is stress vaak een verergerende factor. 

Beroepseczeem
Als je vaak moet werken met bepaalde producten en stoffen en hier allergisch op reageert spreken we ook wel van beroepseczeem. Producten die veel parfum en nikkel bevatten, of gewoon door veel in contact te komen met water, kunnen oorzaken zijn van eczeem. Denk maar aan kappers en schoonmakers. 

Belangrijkste symptomen van eczeem
- jeuk
- blaasjes (vocht)
- roodheid
- huidschilfers
- trekkerig en droog gevoel
- huidverdikking
- warm gevoel op de plek van de uitslag

Je kan makkelijk een aantal dingen zelf doen die niet enkel betrekking hebben op je huidverzorging, maar die er wel voor zorgen dat je huid makkelijker kan ademen en beter bestand is tegen de koude en schadelijke invloed van buiten:

- breng vocht in de kamer zodat je huid deze vochtigheid kan absorberen
- gebruik een dikkere crème (oliesubstantie) want die geven veel makkelijker hydratatie
- gebruik een SPF van minstens 30
- probeer niet twee keer per dag te douchen, en limiteer je wasbeurten tot maximum 10 minuten
- dep je lichaam ten slotte droog na de wasbeurt, niet schuren!
- bescherm je handen door een hydraterende crème en draag lekker warme handschoenen 
- bescherm je hals met een warme sjaalIn gevallen van eczeem volstaat dit niet. Dan moet je ook nog eens goed opletten dat je voeding vermijdt die een allergische reactie veroorzaakt, dat je huis goed verlucht is en tapijten voldoende worden gestofzuigd, mijd zo vaak mogelijk huisdieren, het dragen van prikkelend wol, en probeer iets te doen aan je verhoogd stressniveau.


In ernstige gevallen wordt er aangeraden een arts te raadplegen voor een geneesmiddel die ontstekingsremmend werkt of tegen de jeuk helpt. 

Bronnen: advancedskinwidsom.com
cm.be/ziekte-en-behandeling en www.senitas.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten