woensdag 26 november 2014

Feiten over acne

Negen op tien mannen en acht op tien vrouwen heeft wel eens last gehad van dit vervelend probleem. Vooral in de puberjaren kan het een lastig probleem vormen, maar ook volwassenen kunnen zelfs meer dan regelmatig last hebben van overmatige talgproductie. Vaak uit het zich in de vorm van puistjes, ontstekingen, verdikkingen onder de huid en roodheid. Soms is het zelfs pijnlijk, maar we kunnen vooral zeggen dat het vervelend is op de belangrijkste momenten in een mensenleven. 

Wat is acne?

Acne komt van het Griekse woord 'acme', dat hoogste punt betekent. 

We spreken over acne vulgaris in het geval van jeugdpuistjes wanneer het voorkomt voornamelijk op het bovenste deel van het lichaam zoals, gelaat, hals en schouders. Vooral bij mannen kan het een groot probleem vormen in de jeugdjaren. Door de hoge productie androgenen is er meer talgproductie en dus ook meer kans op mee-eters en ontstekingen. Mannen hebben over het algemeen vaak een vettere en dikkere huid dan vrouwen. Ook het groeifactor IGF-1, dat vooral aanwezig is bij kinderen en pubers, heeft een aandeel in het veroorzaken van acne in combinatie met het groeihormoon. Om die reden is het ook veel prominenter aanwezig bij jongeren, omdat volwassenen hier steeds minder van gaan aanmaken.


Acne ontstaat bij verstopping van de talgklieren. Door bacteriën en andere invloeden vormen ontstekingen zich om in puistjes, knobbeltjes en pukkels. Het is dan ook goed te zien dat, waar de acne zich bevindt, de huid ook vetter aanvoelt.

Onze huid bestaat onder andere uit poriën die verbonden zijn met vetklieren die onder de huid zitten. De vetklieren produceren talg, een olieachtige vloeistof die de dode huidcellen doorheen de haarzakjes naar het huidoppervlak transporteert. (bron: medicalnewstoday.com over acne)


Hoe onstaat acne?

Naast oorzaken zoals een ongebalanceerde hormonenhuishouding (teveel aan testosteron die de talgproductie stimuleert), kan ook stress een belangrijke oorzaak zijn van acne. In sommige gevallen is erfelijkheid ook een factor van acnevorming.
Het is niet duidelijk of voeding bijdraagt in tot dit huidprobleem. Onderzoek toont aan dat, bij mensen die op een vetdieet werden gezet, er niet meer of minder puistjes aanwezig waren dan bij degenen die het dieet niet volgden. Ondanks de gegevens lijkt er wel een verband te zijn tussen acne en het gebruik van zuivelproducten en voeding met een hoog suikergehalte.

Het spreekt voor zich dat een voldoende frequente reiniging van de huid noodzakelijk is om acne zoveel mogelijk te vermijden. 


Nadelen van acne



Actieve acne is niet enkel vervelend zichtbaar maar tevens een oorzaak voor littekenvorming in het gelaat, op de schouders, of in de hals. Een blijvend zichtbaar teken van acne dus dat vaak enkel in de jeugdjaren aanwezig was.

Behandelingsmogelijkheden

Dermabrasie kan de littekens van acne grotendeels verhelpen. Voordeel: gladdere en frissere look. Ook peeling zorgt ervoor dat de littekens en putjes opnieuw opgevuld worden zodat de huid opnieuw gaver wordt. 

Producten op basis van Vitamine A esters (retinol) zijn een absolute must in je huidverzorging in gevallen van acne. 


Wat kan je zelf doen om acne te voorkomen en zo goed mogelijk te behandelen?

De sleutelboodschap bij acne en talgproductie is een hydraterend product gebruiken. De fabel is dat acne moet aangepakt worden door uit te drogen en dus niets is minder waar! Je huid heeft in dit geval extra hydratatie en vocht nodig. 

- je huid dagelijks goed reinigen, zowel 's morgens als 's avonds,
- gebruik geen zeephoudende producten voor je gelaat en hydrateer voldoende,
- gebruik een zachte handdoek zodat je geen schade aanricht op het al gevoelige huidoppervlak en dep je gelaat droog,
- beperk het gebruik van make-up producten met ingrediënten zoals lanoline, oliën, kokosboter, en alcohol),
- eet gezond en evenwichtig: sla, spinazie, wortels, paprika en zoete aardappel zijn goede voorbeelden voor voldoende inname van Vitamine A,
- vermijd zoveel mogelijk zon en zonnebank wanneer je acne sterk aanwezig is,
- draag actief zorg voor je huid.


Bij ernstige acne raden we aan om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen je helpen met middelen om het probleem tegen te gaan. Grondig onderzoek gaat hier dan ook aan vooraf. 


Enkele interessante links over acne (ENG)


http://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php#what_is_acne

http://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php#treatment_of_acne

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/adult-10/slideshow-adult-acne

copyright 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten