woensdag 26 november 2014

Feiten over lijntjes en rimpels

De huidstructuur verandert, de huid wordt minder stevig en dunner, en fijne lijntjes en rimpels steken de kop op. Een ingrijpend en confronterend gebeuren voor de meesten onder ons.

Wat is het verschil tussen fijne lijntjes en rimpels?


Fijne lijntjes worden vaak verward met rimpels. Een fijn lijntje ontstaat door mimische expressie, en gaat ook weer weg bij het ontspannen van het gelaat. Een fijn lijntje kan zich echter gaan vormen in een rimpel bij het veelvuldig samentrekken van de huid door het maken van expressies. Dit doet de collageen afbreken en hierdoor komt een huidverzakking als gevolg.

Bij rimpels spreken we over diepliggend collageenverlies. Collageen zorgt ervoor dat je huidcellen stevig in de dermis blijven zitten. Hoe minder collageen in de huid aanwezig is, des te meer je rimpels zult opmerken.


Een fijn lijntje kan zich dus omvormen tot een rimpel bij het veelvuldig vormen van een expressie. We spreken pas van een rimpel indien de lijn niet meer wegtrekt bij het ontspannen van het gelaat, en dat komt mede doordat de huid elasticiteit verliest.


Een rimpel?

Een rimpel wordt omschreven als een vouw, een zichtbare verdieping van de huid. Rimpels komen voor bij vermindering van collageen in de huid. Maar ook elastine vermindert bij het verouderen en de huid wordt slapper, denk maar eens aan de huid in de hals of kin die stilaan lijkt te gaan hangen.

Wat wordt beschouwd als een rimpel?


Diepe en permanente lijntjes als gevolg van expressie en die niet verdwijnen na expressie: kraaienpootjes, fronslijntjes, lachrimpels en voorhoofdlijnen.


Interne oorzaken van rimpelvorming

Naast het natuurlijk collageenverlies zijn er ook andere oorzaken die rimpelvorming en het verouderingsproces kunnen versnellen. Eén van de voornaamste is uitdroging. Hydratatie geeft opnieuw voeding en stevigheid aan de huid, en helpt het voorkomen van snelle rimpelvorming.

Externe oorzaken van rimpelvorming

Stress en depressie kunnen snelle oorzaken zijn van rimpelvorming. En de voornaamste oorzaak, waar velen lang niet voldoende rekening mee houden, is de blootstelling aan schadelijk zonlicht. Men gaat ervan uit dat vroegtijdige rimpelvorming in 80% van de gevallen veroorzaakt wordt door blootstelling aan de zon of bezoekjes aan de zonnebank.

Het kan niet voldoende benadrukt worden hoe roken schade brengt aan je gezondheid en je huid, maar ook zorgt voor meer rimpels en een dus sneller verouderingsproces op gang brengt. Die jaren krijg je ook niet zomaar terug! Roken geeft bovendien een vertekend beeld van het natuurlijke verouderingsproces.

  
What to do?
Producten met Vitamine A retinoïden en antioxidanten kunnen het verouderingsproces vertragen.
Ze zouden voor elke verouderde huid een must moeten zijn bij rimpelbestrijding en huidveroudering.

Stappen die deze producten ondernemen voor je huid:

- herstellen (schade door UVlicht, roken en vervuiling)
- heropbouwen (verhoogde hydratatie, stevigheid en zachtheid van de huid)
- vernieuwen (verbeter nieuwe celdeling en heropbouw van collageen)
- verjongen (zichtbaar resultaat)


HydraFacial behandeling


Er zijn heel wat behandelingen voorzien tegen verouderde huid, fijne lijntjes en rimpels. Een mogelijkheid is een behandeling met HydraFacial en de Dermabuilder.

Lees hier meer over dit product en de behandeling.copyright 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten