donderdag 27 augustus 2015

Woordje uitleg over een skincare routine

Vroeger was alles nog simpel. Je kocht één crème voor gelaat en lichaam, en je gebruikte die bovendien 's morgens èn 's avonds om je huid in optimale toestand te bewaren tegen de eerste verouderingstekens. En dat werkte goed voor je. Hoe ouder je wordt, des te meer je huid om meer zorg en bescherming vraagt. Laten we eens even duiken in de verschillende producten op vlak van huidverbetering, en uiteenzetten waarvoor ze nu eigenlijk dienen.

Cleanser: melk of mousse
Onmisbaar onderdeel van je routine, zowel 's morgens als 's avonds. Zelfs na het sporten is het aangeraden om het gelaat te reinigen met een cleanser. Een goede cleanser reinigt mild en irriteert niet en droogt de huid bovendien niet uit. Het kan met de vingers worden aangebracht maar dient nadien ook verwijderd te worden met een cotton pad of vochtig doekje. Een reinigingsmousse- of gel staat aan de basis van de noodzakelijke skincare routine. Het bereid je huid voor op wat er nog gaat komen.

Tonic of lotion
Vaak vind je in een tonic of toner alcohol als ingrediënt, omdat dit ervoor zorgt dat de huid van allerlei bacteriën en onzuiverheden wordt ontdaan. Bovendien voelt de huid na het gebruik hiervan ook nog eens fris en zuiver. Ook deze stap mag je niet overslaan ja de reinigingsmelk, omdat een tonic de nog overgebleven onzuiverheden aanpakt op je huid. Vergeet bij reiniging ook vooral je hals en décollete niet, vooral na gebruik van make-up! Extra voordeel: een goedwerkende tonic geeft extra hydratatie aan je huid. 

Serum
Een serum kan gebruikt worden na je reiniging, en onder je dag- of nachtcrème. Vaak zorgt een serum voor extra bescherming en verzorging van je huid. En heeft je huid een portie schade opgelopen doorheen de jaren (zoals bij iedereen!)? Dan mag je deze stap al zeker niet overslaan. Zonneschade ligt aan de basis van huidbeschadiging en vroegtijdige huidveroudering. Het serum kan goed indringen vooral na een uitgebreide reiniging of zelfs een masker. Bovendien kan een serum ook een mooie basis zijn voor je make-up.

Dagcrème
Hoe kies je nu een goede dagcrème? De actieve ingrediënten in een dagcrème maken dat een crème al dan niet kan waarmaken wat het belooft te doen. Een dagcrème die je 's morgens na reiniging (en eventueel serum) aanbrengt zorgt niet enkel voor een goed uitziende huid, of een verbeterde huid op lange termijn, het belangrijkste doel van zo'n crème is de bescherming die het biedt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen vinden we in zonnestralen, uitlaatgassen, en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Sommige dagcrèmes bevatten ook een bescherming tegen UV-licht. In dit geval ben je dus goed als je niet nog eens extra bovenop je dagcrème een zonnefactor wenst te gebruiken. 

Zonnecrèmes
Ultieme huidverzorging en -bescherming begint bij een goede zonnecrème. UVB en UVA zijn de boosdoeners die je huid beschadigen en die je bovendien op lange termijn ouder doen uitzien dan je werkelijke leeftijd. Zoek een goede crème die het licht weerkaatst waardoor je huid optimaal beschermd blijft het hele jaar door. (lees ook: Waarom een goede zonnefactor een onmisbaar onderdeel is van je dagelijkse verzorging)

Nachtcrème
Ben je 's avonds vaak moe en spendeer je niet veel tijd in de badkamer om je voor te bereiden op het slapengaan? Dan dien je wel te weten dat een nachtcrème het werk voor jou gaat doen. Je huid rust namelijk uit 's nachts en zoals het menselijk lichaam een continu herstelproces is op zichzelf, zal ook jouw huid 's nachts de kans krijgen om te herstellen van alle dagelijkse schade. Kies dus zeker in je routine voor die onmisbare nachtcrème, en liefst eentje die Vitamine A (esters) bevat waardoor je huid dikker, steviger, en opnieuw actiever wordt. 

Hydraterend masker
Heb je niet zoveel rustmomenten in een week dan kan je nog steeds je nachtcrème tweemaal per week vervangen door een crème die er specifiek gericht is te hydrateren. Je huid in optimale vorm huiden vraagt om vocht en het ouder worden van de huid kenmerkt zich dan ook in verlies aan hydratatie en uitdroging, waardoor rimpels de kop op steken. 

Peeling masker
Een extra behandeling tot tweemaal per week doen we met een peeling. Mild en doeltreffend zijn de trefwoorden voor een goede peeling die je gewoon thuis kan uitvoeren. Dode huidcellen worden langzaam en zachtjes verwijderd, waardoor de 'nieuwe' huid het vocht beter kan opnemen. Voor een optimaal effect laat je de huid best wat vochtig. Op die manier kan de peeling nog beter indringen. Een peeling wordt afgespoeld met water, en onmiddellijk effect is zichtbaar. De huid is zacht en egaal als gevolg. 

Specifieke SOS-crèmes
Van crèmes die pigmentvlekken terugdringen, de huid steviger maken, rosacea wegwerken, en noem maar op. Er is heel wat voorhanden om specifieke huidproblemen tegen te gaan. Denk maar aan acné. Heel wat mensen kampen hiermee en volwassen acné is niet zo onbekend. Er bestaan producten die zorgen dat de talgproductie vermindert, en de overtollige oliën wegvoert waardoor de huid minder vet aanvoelt en de kans op nieuwe ontstekingen vermindert.

Handcrème
Het gelaat geeft de eerste indruk, maar wat doen we met onze handen? Alles! De handen zijn, net zoals het gelaat, de eerste dingen die men bij je opmerkt. En we verzorgen die veel te weinig. Zo kan iemand tal van gelaatsbehandelingen ondergaan en de duurste smeersels gebruiken, maar de handen verraden de ware ouderdom van die persoon. Ook voor onze handen geldt de gouden regel: hydrateren. 

Body Lotion
Lichaamsverzorging voor een droge huid is een toegevoegde waarde in je badkamerkast. Kies je eentje voor de droge huid, dan heb je gegarandeerd optimale hydratatie. Veel mensen hebben soms last van droge plekken rond de knieën, ellebogen, en soms leidt dat tot eczeem. Een body lotion kan een enorm verzachtend effect hebben op de droge plekken en houdt dit vochtniveau uren in stand. Het kan ook meermaals per dag gebruikt worden, denk maar aan je behoefte naar meer hydratatie in de winter. Vitamine A in een body lotion zorgt tegelijkertijd nog eens voor huidverjonging en een dikkere, meer robuuste huid. 

Body Oil of lichaamsolie
Een olie voor het hele lichaam werkt bijna zoals een serum, maar dan voor je volledige lichaam. Met zijn actieve ingrediënten zorgt een olie voor huidverjonging, bescherming, en bovendien een mooie, gezonde gloed tijdens warme zomerdagen. 

Copyright Senitas 2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten