donderdag 29 oktober 2015

Parabenen

Begin oktober 2015 zond Canvas in het programma Panorama een spraakmakende reportage uit over de nadelige gevolgen van hormoonverstoorders in dagdagelijkse producten. Parabenen zijn van die hormoonverstoorders. Ze zijn te vinden in een groot aantal verzorgingsproducten zoals crèmes en shampoos. De meeste mensen gebruiken ze dus elke dag. Maar is dat wel zo’n goed idee?
WAT ZIJN PARABENEN?
Parabenen zijn het meest gebruikte bewaarmiddel in verzorgingsproducten. Ze zorgen ervoor dat crèmes niet gaan schimmelen, en houden bacteriën en andere microben weg uit jouw favoriete shampoo en make-up. Vooral in een warme en vochtige plaats als de badkamer willen deze nogal eens snel de kop opsteken. Parabenen zijn een goedkoop bewaarmiddel. Vandaar dat ze zo veelvuldig gebruikt worden.


WAAR ZITTEN ZE IN?
Je vindt ze in duizenden verzorgingsproducten zoals shampoo, mascara, foundation, bodylotion, dag- en nachtcrème, etc.ZIJN ZE SCHADELIJK?
Parabenen zijn niet meteen schadelijk maar wel op lange termijn. Ze dringen dieper de huid in dan veel mensen denken, komen in het bloed terecht en bereiken zo de vitale organen. Eens in het lichaam brengen ze de normale hormoonhuishouding aan het wankelen (vandaar de naam hormoonverstoorders).

Volgens de Panorama-reportage moeten vooral zwangere vrouwen en borstvoedende moeders wegblijven van parabenen: ze kunnen de baby ernstige schade toebrengen op het gebied van hersenontwikkeling.
Er wordt ook een link gelegd tussen hormoonverstoorders en borst- en prostaatkanker (er werden parabenen gevonden in tumoren), ADHD, autisme, verlaagde intelligentie en IQ verlies. Verstoring van het hongerhormoon kan obesitas en diabetes als gevolg hebben.

WAT KAN IK DOEN?
Wil jij geen enkel risico lopen en veilig smeren? Gebruik dan verzorgingsproducten zonder parabenen. Het Deense huidverbeteringsmerk Beauté Pacifique is parabenenvrij. Je kan je dus zonder zorgen douchen met de Extended Performance Shampoo en de Seriously Mild Shower Gel, insmeren met de Enriched Body Lotion, je gelaat reinigen met de Enriched Cleansing Milk en Toner en daarna verzorgen met een van de dag- of nachtcrèmes.

In de Panorama-reportage komt Denemarken trouwens naar voor als hét gidsland wat betreft onderzoek naar hormoonverstoorders.

Opgelet: in het Deep Pore Cleansing Mask zitten wel parabenen. Deze zitten in de modder die gebruikt wordt en kunnen er dus niet uitgehaald worden. Het is echter geen product dat je dagelijks moet gebruiken, dus de hoeveelheid parabenen die je gebruikt is beperkt.

REPORTAGE
Klik op onderstaande afbeelding en bekijk de reportage zelf. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten