woensdag 26 november 2014

Feiten over psoriasis

Wat is het?
In de eerste plaats spreken we bij psoriasis over een ontregeling van het immuunsysteem, veroorzaakt door versnelde huiddeling. Het is een chronische, meestal erfelijke aandoening waarbij vaak schilfers en ontstekingen optreden. Opvallend is dat het gelijkmatig zowel bij zowel mannen als vrouwen even vaak voorkomt. 

Er zijn verschillende soorten psoriasis. Van vochtige, jeukende plekken in lichaamsholtes tot psoriasis van de vinger- en teennagels.

Wat gebeurt er dan?
Diepliggende huidcellen, keratinocytes, groeien sneller en vermeerderen zich. Bij het opeenstapelen van deze huidcellen gaat het lichaam de overtollige cellen aanvallen en vormt de witte huidschilfering bovenop de psoriasis. Het veroorzaakt voornamelijk roodheden die overduidelijk zichtbaar zijn op grote oppervlakken op het lichaam, soms zelf tot bijna 10% van het volledige lichaamsoppervlak.

Er wordt wel eens gezegd dat het vaker voorkomt bij mensen met een lichte huid, en mensen die oorspronkelijk vanuit het Noorden komen.

Hoe herkennen we psoriasis?
Het kan overal op het lichaam voorkomen en toont zich duidelijk door rode vlekken en gaat in de meeste gevallen gepaard met witte schilfers.

De meest voorkomende plekken voor psoriasis:
- knieholtes
- ellebogen
- onderrug
- bovenbenen
- hoofdhuid
- armen
- hand- en teennagels


In tegenstelling tot rosacea wordt psoriasis al vaak voor het 35e levensjaar opgemerkt, en in bijna de helft van de gevallen zien we de effecten van psoriasis ook terug op de vingernagels, en soms zelfs de teennagels.


Hoe ontstaat het?
Ondanks de fabel die soms nog in omloop is is psoriasis niet besmettelijk. De oorzaak is vaak een genetische overdracht (eenderde van de gevallen), maar het kan ook veroorzaakt worden door medicatie, infecties, of schadelijke invloeden van buitenaf. Belangrijk om weten is dat ook verbranding door de zon psoriasis erg kan versterken. Naar verluidt zou een keelontsteking de huidaandoening kunnen veroorzaken.

Wat kan de psoriaris nog meer versterken?
- koude temperaturen met veel droogte: uitdroging van de huid
- te weinig of net teveel zonlicht
- insectenbeten of snijwonden (ook brandwonden)
- net zoals bij rosacea ook alcohol en zelfs nicotine
- medicatie.


Ook stress is een niet te ontkennen factor bij het verergeren van psoriasis. Je huidcellen gaan dan extra reageren in geval van deze auto-immuunziekte.

Wat zijn de gevolgen?
Hoewel psoriasis fysiek niet erg pijnlijk, en vooral ongevaarlijk is, kan het ernstige psychische gevolgen hebben. Onzekerheid en depressie zijn hier vaak aan de orde. 

Behandeling
Psoriasis is een huidaandoening die voor het leven lang is, waartegen nog geen medische hulpmiddelen zijn gevonden.


Gelukkig zijn er een aantal cosmedische behandelingen mogelijk om de psoriasis te beperken en kan je zelf ook al heel wat doen om je huid beter te verzorgen. 

Alom geweten is ook dat Vitamine A (retinoïden) bijdragen bij het onder controle houden van de symptomen. Bezoek www.beautepacifique.be voor de mogelijke producten. 


Ook een aangepaste levensstijl helpt bij het versterken van de huidaandoening.

http://www.advancedskinwisdom.com/psoriasis.htm


copyright 2014 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten