maandag 14 juli 2014

Snel weg met rimpels! - Botox, het wondermiddel?

Door de media die ons bombardeert met perfecte gezichtjes komt onze fysieke verschijning steeds meer onder druk te staan. Wie onder ons is tegenwoordig niet bezig met rimpelbestrijding om veroudering tegen te gaan?

Diepe rimpellijnen in het voorhoofd, kraaienpootjes, afhangende oogleden en extra ‘vel’ in de nekzone zorgen voor grote alarmsignalen bij vrouwen maar ook bij steeds meer mannen. Opvallend is dat het klagende publiek er ook steeds jonger op wordt. 

In Hollywood zien we sterren van middelbare leeftijd die eruit zien alsof ze in twintig jaar geen dag verouderd zijn. Kijk maar eens naar diva’s zoals, Cher, Diana Ross en Madonna. Zelfs Sylvester Stallone lijkt er beter uit te zien dan ooit tevoren! Hoe doen ze dat toch? 

Het antwoord heeft meerdere mogelijkheden. Sommigen houden er de meest vreemde beauty tips op na, zoals een gelaatsmasker van kattenbakvulling of aambeienzalf tegen wallen. Maar de meest bekende is toch wel een Botox behandeling.

Wat is Botox precies en wat belooft het te doen?
Het zuur dat wordt ingespoten, oftewel de Botulinum Toxin, zorgt ervoor dat expressielijnen en rimpels in de huid vervagen of zelfs verdwijnen. Door middel van een fijne naald wordt de spierontspanner plaatselijk ingebracht om zijn werk te doen. Er wordt beweerd dat de behandeling niet pijnlijk is en er zo goed als geen nevenwerkingen optreden. Na ongeveer een week begin je resultaat te zien van de inspuitingen. En het effect zou tot drie maanden aanhouden.

Wat is de minimum leeftijd om met Botox inspuitingen te starten?
Bij een gerenommeerd specialist (liefst een dokter) zal je te horen krijgen dat, vanaf het moment dat de rimpel of expressielijn (ook wel mimische lijn) niet wegtrekt en zichtbaar blijft in geval van een ontspannen gelaat, je dan best al begint met Botox inspuitingen.
Idealiter doe je een nieuwe behandeling na een zestal maanden. Tussen elke nieuwe behandeling kan je dan telkens langere tussentijden inlassen omdat de Botox op lange termijn ook een langer effect zal hebben, tot zelfs negen maanden. Dat komt omdat het volume van de lijntjes of rimpels zal afnemen en de huid langer kan ontspannen.

Wist je dat Botox inspuitingen zweten kan voorkomen doordat het de zweetklieren blokkeert?

Resultaat na de Botox inspuiting?
Het onmiddellijke resultaat na de behandeling beperkt zich tot roodheid en lichte zwellingen die na vierentwintig uur stilaan verdwijnen. Slechts in zeer kleine gevallen treden er nevenwerkingen op zoals, langdurige hoofdpijn, een afhangend ooglid, kortademigheid of een misselijk gevoel. Nog geen twee procent van de bevolking produceert antistoffen tegen het middel, wat betekent dat de Botox weinig tot geen effect heeft bij hen.

There’s no party without Botox!
Je hebt misschien al eens gehoord van een Botox party ? Dat is wanneer de
arts ter plaatse komt en jou en je vriendinnen bedient met inspuitingen tegen betaling. Uiteraard is dit niet in de gewone, professionele omgeving dus van zodra er een probleem optreedt… je raadt het al, niets voorhanden!

Toch blijven nog heel wat mensen sceptisch tegenover Botox. Terecht of niet? 

Heeft Botox meer nevenwerkingen of misschien zelfs blijvende, negatieve gevolgen?

Frequentie en hoeveelheid Botox?
Online shoppen is vandaag de dag niet enkel voor de hippe vogel die wekelijks een bestelling plaatst een must, maar ook onze grootmoeder beheert haar shoppinglist online. Gezien de kostprijs van een reeks behandelingen kan het aanlokkelijk lijken om op het internet een goedkoop alternatief voor Botox tegen te komen als je maar even zoekt onder bijvoorbeeld rimpelbestrijding. Het gevaar bestaat er dan in dat de Botox gebruiker zelf, zonder cosmedisch advies van een dokter, het goedje gaat aankopen en inspuiten tegen een uiteraard veel goedkopere prijs. Maar de vraag is dan, wat spuit je nu in je spieren?
Niet enkel de frequentie van een behandeling kan nefast zijn, maar ook de hoeveelheid die wordt ingespoten kan voor grote problemen zorgen. Uit onderzoek blijkt dat, bij overmatig gebruik of een te grote hoeveelheid per behandeling, een extreme huidverslapping kan plaatsvinden en dus geen verstrakking of verjonging brengt maar net het tegenovergestelde.

Wist je dat 40% van de Botox gebruikers verslaafd geraakt?

Bovendien kan het goedje een verslappend effect hebben op andere spieren in je lichaam die niet eens zijn behandeld! Het voordeel? Meestal zijn deze nevenwerkingen pas merkbaar na een tweetal jaren.

Gelukkiger of niet?


En dat is nog niet alles. Onderzoek toont tevens aan dat, bij veelvuldig gebruik van de behandeling, je gezicht expressieloos gaat lijken en ook dat een effect zou hebben op je gemoedstoestand. Doordat je minder in staat bent bepaalde gelaatsuitdrukkingen te vormen ben je uiteindelijk ook minder jezelf. Botox verslapt de spiermassa zodanig dat zelfs een uitgesproken lach niet meer laat zien dat je gelukkig bent. Een psycholoog van de universiteit van Cardiff kwam tot deze ontdekking dat, bij het ontspannen van de lachspieren door Botox behandelingen, er minder positieve signalen werden uitgestuurd naar de hersenen waardoor zelfs depressiviteit kwam opdagen. Niet zo’n veelbelovend systeem voor je nieuwe voornemens om gelukkiger door het leven te gaan vanaf 2014.

Uitspraak van de dokter: ‘We lachen omdat we gelukkig zijn, maar lachen maakt ons dan ook weer gelukkig.’

Tenzij we dus honderd procent zeker zijn van de deskundigheid van de arts, en onszelf kunnen tevreden stellen met een zesmaandelijkse of jaarlijkse behandeling, we niet allergisch zijn voor bepaalde stoffen en de ‘minieme’ risico’s erbij willen nemen, kunnen we overwegen een leven met Botox in te richten.

Wil je er dus sneller jonger uitzien en je bent bereid er nadien de prijs voor te betalen met een oudere en slappere huid, dan moet je zeker overwegen om te beginnen met Botox behandelingen.

Wil je een minder ingrijpend maar eens zo effectief alternatief die ook nog eens betaalbaar is en deze risico’s uitsluit? Bekijk dan eens volgende producten die bij Senitas in het gamma liggen:

Anti-Wrinkle Eye Cream van Beauté Pacifique: fijne lijntjes, donkere kringen en rimpels.
Line Combat Fluid van Beauté Pacifique: expressielijnen, diepe rimpels, donkere lijnen.
Dermabuilder™ Daily: expressielijnen, fijne lijntjes, rimpels en versteviging.

Celebrities die zich waagden aan Botox: