woensdag 25 november 2015

Vitamine D: wat, waar, waarom?

De dagen worden korter, de nachten langer. We staan op en vertrekken naar het werk wanneer het nog donker is buiten en komen weer thuis in diezelfde duisternis. Zonlicht zien we tijdens de werkuren nauwelijks. Krijgen we dan wel voldoende vitamine D binnen? Kunnen we ze elders halen? En waarom hebben we die vitamine eigenlijk nodig?



Waarom hebben we Vitamine D nodig?
Breed genomen zorgt vitamine D voor sterke botten en tanden. Als het lichaam voldoende vitamine D bevat, zullen calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd tijdens de groei. De vitamine is ook nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken en ze is van belang voor het zenuwstelsel, het hart en de spieren. Ook ondersteunt Vitamine D de weerstand en beschermt het gezonde cellen en weefsels.

In de medische wereld wordt vitamine D daarom gebruikt om bepaalde ziektes en aandoeningen te behandelen zoals:
  • rachitis, diabetes, obesitas, spierzwakte, multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, chronisch obstructieve longziekte, astma, bronchitis, premenstrueel syndroom, en tand- en tandvleesaandoeningen.  
  • vaak wordt vitamine D aangewend om huidaandoeningen zoals vitiligo, scleroderma, psoriasis, actinic keratosis en lupus vulgaris te bestrijden.
  • omdat vitamine D de gezondheid versterkt, geeft ze het immuunsysteem een boost. Hoewel nog niet bewezen, kan dit betekenen dat vitamine D mogelijk helpt bij het bestrijden van kanker.

Waar halen we Vitamine D vandaan?
Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Het grootste deel van onze vitamine D – zo’n 80 tot 90% – halen we uit het zonlicht. Blootstelling aan zonlicht is een makkelijke manier om voldoende vitamine D op te doen. Dat kan door dagelijks een half uurtje zonlicht te absorberen via de handen, armen, benen of het gelaat. Omdat de tijd nodig in de zon afhangt van de leeftijd, het huidtype, huidskleur, seizoen of tijdstip van de dag, houdt men ook wel de volgende regel aan: bedenk hoeveel tijd jouw huid nodig heeft om een lichte zonnebrand op te doen (zonder bescherming). Je hebt ¼ van deze tijd nodig in de zon om voldoende vitamine D op te doen, en dat zo’n 2 tot 3 keer per week.

Maar wat dan in de winter?
Tijdens de donkere wintermaanden lijkt het niet zo evident om voldoende zonlicht te krijgen. Toch is dit voor de meeste mensen wel het geval. Zoals hierboven al vermeld, hoef je niet extreem veel tijd in de zon door te brengen om toch genoeg vitamine D op te doen. Voel je je echter wat futloos of down in de winter, of krijg je een aantal dagen echt niet veel zonlicht, dan kun je altijd op zoek naar een extra dosis. Vitamine D kun je helaas slechts in weinig voedsel vinden en zelfs dan zit er maar een klein beetje in. Uitzondering is vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en tonijn. Sommige melkproducten, sappen en ontbijtgranen worden verrijkt met deze vitamine. Het staat dan duidelijk op de verpakking te lezen. Champignons zijn ook een belangrijke bron van vitamine D.

Uiteraard kun je het ook bij de apotheek of kruidenier halen, in de vorm van voedingssupplementen.  Bij bepaalde mensen wordt een aanvulling zelfs aangeraden:

- Kinderen t/m 6 jaar
- Mensen met een donkere huidskleur
- Mensen die onvoldoende buiten komen
- Vrouwen die een sluier dragen
- Vrouwen die zwanger zijn en of borstvoeding geven
- Vrouwen vanaf 50 jaar
- Mannen vanaf 70 jaar


Via bepaalde crèmes en lotions kun je vitamine D, net zoals via zonlicht, door de huid opnemen. De D-force dagcrème en body lotion van Beauté Pacifique zijn baanbrekend op de cosmeticamarkt. Een nieuw idee gebaseerd op niet-gesaponiseerde avocado olie, een zeldzaam rijke bron van Vitamine D. De hoeveelheid Vitamine D in de crème bereikt een opmerkelijke 250 IU per ml crème en wanneer het product op de huid aangebracht wordt, fungeren de gepatenteerde Squalane nano-droplets als transportmiddel om de Vitamine D door de huidbarrière heen te brengen. Bijkomend zijn de D-Force Producten sterke anti-age producten met een hoge potentie Vitamine A. 


donderdag 29 oktober 2015

Parabenen

Begin oktober 2015 zond Canvas in het programma Panorama een spraakmakende reportage uit over de nadelige gevolgen van hormoonverstoorders in dagdagelijkse producten. Parabenen zijn van die hormoonverstoorders. Ze zijn te vinden in een groot aantal verzorgingsproducten zoals crèmes en shampoos. De meeste mensen gebruiken ze dus elke dag. Maar is dat wel zo’n goed idee?




WAT ZIJN PARABENEN?
Parabenen zijn het meest gebruikte bewaarmiddel in verzorgingsproducten. Ze zorgen ervoor dat crèmes niet gaan schimmelen, en houden bacteriën en andere microben weg uit jouw favoriete shampoo en make-up. Vooral in een warme en vochtige plaats als de badkamer willen deze nogal eens snel de kop opsteken. Parabenen zijn een goedkoop bewaarmiddel. Vandaar dat ze zo veelvuldig gebruikt worden.


WAAR ZITTEN ZE IN?
Je vindt ze in duizenden verzorgingsproducten zoals shampoo, mascara, foundation, bodylotion, dag- en nachtcrème, etc.



ZIJN ZE SCHADELIJK?
Parabenen zijn niet meteen schadelijk maar wel op lange termijn. Ze dringen dieper de huid in dan veel mensen denken, komen in het bloed terecht en bereiken zo de vitale organen. Eens in het lichaam brengen ze de normale hormoonhuishouding aan het wankelen (vandaar de naam hormoonverstoorders).

Volgens de Panorama-reportage moeten vooral zwangere vrouwen en borstvoedende moeders wegblijven van parabenen: ze kunnen de baby ernstige schade toebrengen op het gebied van hersenontwikkeling.
Er wordt ook een link gelegd tussen hormoonverstoorders en borst- en prostaatkanker (er werden parabenen gevonden in tumoren), ADHD, autisme, verlaagde intelligentie en IQ verlies. Verstoring van het hongerhormoon kan obesitas en diabetes als gevolg hebben.

WAT KAN IK DOEN?
Wil jij geen enkel risico lopen en veilig smeren? Gebruik dan verzorgingsproducten zonder parabenen. Het Deense huidverbeteringsmerk Beauté Pacifique is parabenenvrij. Je kan je dus zonder zorgen douchen met de Extended Performance Shampoo en de Seriously Mild Shower Gel, insmeren met de Enriched Body Lotion, je gelaat reinigen met de Enriched Cleansing Milk en Toner en daarna verzorgen met een van de dag- of nachtcrèmes.

In de Panorama-reportage komt Denemarken trouwens naar voor als hét gidsland wat betreft onderzoek naar hormoonverstoorders.

Opgelet: in het Deep Pore Cleansing Mask zitten wel parabenen. Deze zitten in de modder die gebruikt wordt en kunnen er dus niet uitgehaald worden. Het is echter geen product dat je dagelijks moet gebruiken, dus de hoeveelheid parabenen die je gebruikt is beperkt.

REPORTAGE
Klik op onderstaande afbeelding en bekijk de reportage zelf. 





woensdag 30 september 2015

Waarom hydrateren in de winter?

De herfst is begonnen en de winter staat voor de deur. Wil jij er tijdens de koude maanden niet als een mummie uitzien, hydrateer je huid dan goed. Het koude weer en lage vochtgehalte zorgen namelijk voor droge lucht, die vervolgens vocht komt stelen uit jouw huid. Als je niet genoeg hydrateert kun je huidkloofjes krijgen en zelfs gaan bloeden.




WAAROM HYDRATEREN?
Het allergrootste voordeel van hydrateren is anti-aging. Al eeuwenlang zoeken we naar wondermiddeltjes om er jonger uit te zien: van Cleopatra die baadde in ezelbloed tot keizerin Sisi die gezichtsmaskers van rauw kalfsvlees gebruikte. Gelukkig bestaan er vandaag de dag beschaafdere middeltjes om ouderdom tegen te gaan. Een van de beste manieren is hydrateren. Wanneer de huid vocht verliest, wordt ze droog en verliest elastine, waardoor ze gaat hangen en lijntjes ontstaan. Je gelaat en lichaam insmeren met een hydraterende crème is dan ook een must voor wie er jong wilt blijven uitzien.

9 WINTERTIPS VOOR EXTRA HYDRATATIE
Het helpt om extra vochtinbrengende crèmes te smeren, maar vaak is er meer nodig om weerstand te bieden aan de kou en je huid er jong en glad te laten uitzien. Om kloofjes, roodheid en jeuk te voorkomen kun je onderstaande tips toepassen.

1. Was je huid met lauw water
Tijdens de koude wintermaanden verlang je misschien naar een hete douche, maar je huid heeft er op lange termijn geen baat bij. Heet water ontdoet je huid namelijk van een groot deel beschermende oliën, waardoor ze gaat uitdrogen. Als je toch niet kan weerstaan aan een dampend bad, probeer dan lauw water te gebruiken wanneer je enkel je handen of gezicht wast.

2. Breng meteen na het wassen een hydraterende crème aan
Wanneer het buiten koud is heeft je huid niet alleen méér hydratatie nodig, maar ook metéén na het wassen omdat je huid op dat moment heel snel uitdroogt. Het is daarom uiterst raadzaam om zo snel mogelijk een hydraterende crème te smeren. Als je gezichtscrème of body lotion aanbrengt op vochtige huid wordt het vocht, samen met de crème, geabsorbeerd. Zet je potje of tube kort bij de wasbak, douche of badkuip zodat je het niet vergeet! Voor mensen met een droge of zeer droge huid is het aanbrengen van een lichaamsolie of -serum vlak na het hydrateren een echte must. Ze trekken diep in de huid om ze een heuse hydratatieboost te geven. Probeer bijvoorbeeld de Corpus Paradoxe Body Oil vanBeauté Pacifique. Deze olie met twee types Vitamine E heeft een diep werkend anti-aging effect, beschermt huidcellen tegen agressieve vrije radicalen, geeft een zijdezachte gladheid en vermindert pigmentatie.

3. Kies je crème zorgvuldig
Sommige kruidenierscrèmes bevatten op petroleum gebaseerde ingrediënten die je huid nog meer kunnen uitdrogen in de winter. Zorg ervoor dat je een crème gebruikt met actieve, voedende ingrediënten. Kies een crème op oliebasis (in plaats van op waterbasis) aangezien deze je huid helpt vocht vast te houden.

4. Bescherm je huid tegen de kou
Draag een sjaal of coltrui om je gelaat en décolleté te beschermen tegen koude wind, regen en sneeuw. Je handen bescherm je met handschoenen. Door blootstelling aan de winterkou verouderen ze vaak snel en onopgemerkt, en verraden ze vaak ongewild je leeftijd. Vergeet ook zeker niet om je gelaat in te smeren met een crème met SPF. Hoewel je de zon in de winter misschien niet veel ziet, zijn haar stralen even schadelijk als in de warme zomermaanden.

5. Verwarming aan = binnenlucht bevochtigen
Koud weer zorgt ervoor dat de verwarming binnen op volle toeren draait. Deze haalt echter veel vocht uit de lucht, wat heel slecht is voor je huid. Een bevochtiger installeren kan helpen, maar als je dit te duur vindt, kun je ook een bakje met water aan je verwarmingstoestel hangen. Slaap je ’s nachts met de verwarming aan? Dan is een bevochtiger in je slaapkamer een echte must zodat je huid niet uitdroogt.





6. Drink voldoende
We hebben de neiging om minder te drinken tijdens de winter omdat het minder warm is en we niet zoveel zweten. Vergeet niet dat je huid ook van binnenuit gehydrateerd moet worden. Als je moeite hebt met water drinken kun je ook een beetje citroensap uitpersen in warm water: verfrissend en hydraterend tegelijk! Een kopje thee is ook een prima optie!

7. Vergeet voeten en handen niet
Drogere lichaamsdelen zoals handen, voeten, ellenbogen en knieën hebben een dunne huid en  verliezen vaak sneller vocht dan de rest van ons lichaam. Als je hier last van hebt kun je ze, voor je gaat slapen, best insmeren met een hydraterende lotion. Probeer eens de Enriched Hydrating Hand Creme van Beauté Pacifique! Deze geeft een uitstekende zachtheid gedurende heel de dag zonder vettig gevoel en is uitermate geschikt om de huid te behandelen en te herstellen bij extreme uitdroging.

8. Hydrateer van binnen uit
Voedsel met een hoog waterpercentage kan helpen om je huid te hydrateren. Denk bijvoorbeeld aan watermeloen, appels, sinaasappels, kiwi’s en waterige groenten zoals selder, tomaten, komkommer, wortelen en courgette. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C en zink binnen krijgt om een gezonde productie van collageen en elastine te behouden. Misschien kun je ook een Omega-3 supplement proberen of meer vette vis eten om je huid de bouwstenen te geven die nodig zijn om er soepel en glad uit te zien. Ingrediënten zoals, olijfolie, walnoten en zalm worden onmisbaar op de menukaart eens je de voordelen voor een mooie huid ontdekt.

9. Verander van reiniger
Reinigers kunnen je huid erg uitdrogen. Zorg er daarom voor dat je een hydraterende versie met vochtinbrengende ingrediënten gebruikt. Probeer eens de Enriched Cleansing Milk (gelaat) of de Seriously Mild Shower Gel (lichaam) van Beauté Pacifique. Wacht na het reinigen niet langer dan 30 seconden om je toner en dagcrème aan te brengen om het vocht zo goed mogelijk op te nemen.


Copyright 2015


donderdag 27 augustus 2015

Woordje uitleg over een skincare routine

Vroeger was alles nog simpel. Je kocht één crème voor gelaat en lichaam, en je gebruikte die bovendien 's morgens èn 's avonds om je huid in optimale toestand te bewaren tegen de eerste verouderingstekens. En dat werkte goed voor je. Hoe ouder je wordt, des te meer je huid om meer zorg en bescherming vraagt. Laten we eens even duiken in de verschillende producten op vlak van huidverbetering, en uiteenzetten waarvoor ze nu eigenlijk dienen.

Cleanser: melk of mousse
Onmisbaar onderdeel van je routine, zowel 's morgens als 's avonds. Zelfs na het sporten is het aangeraden om het gelaat te reinigen met een cleanser. Een goede cleanser reinigt mild en irriteert niet en droogt de huid bovendien niet uit. Het kan met de vingers worden aangebracht maar dient nadien ook verwijderd te worden met een cotton pad of vochtig doekje. Een reinigingsmousse- of gel staat aan de basis van de noodzakelijke skincare routine. Het bereid je huid voor op wat er nog gaat komen.

Tonic of lotion
Vaak vind je in een tonic of toner alcohol als ingrediënt, omdat dit ervoor zorgt dat de huid van allerlei bacteriën en onzuiverheden wordt ontdaan. Bovendien voelt de huid na het gebruik hiervan ook nog eens fris en zuiver. Ook deze stap mag je niet overslaan ja de reinigingsmelk, omdat een tonic de nog overgebleven onzuiverheden aanpakt op je huid. Vergeet bij reiniging ook vooral je hals en décollete niet, vooral na gebruik van make-up! Extra voordeel: een goedwerkende tonic geeft extra hydratatie aan je huid. 

Serum
Een serum kan gebruikt worden na je reiniging, en onder je dag- of nachtcrème. Vaak zorgt een serum voor extra bescherming en verzorging van je huid. En heeft je huid een portie schade opgelopen doorheen de jaren (zoals bij iedereen!)? Dan mag je deze stap al zeker niet overslaan. Zonneschade ligt aan de basis van huidbeschadiging en vroegtijdige huidveroudering. Het serum kan goed indringen vooral na een uitgebreide reiniging of zelfs een masker. Bovendien kan een serum ook een mooie basis zijn voor je make-up.

Dagcrème
Hoe kies je nu een goede dagcrème? De actieve ingrediënten in een dagcrème maken dat een crème al dan niet kan waarmaken wat het belooft te doen. Een dagcrème die je 's morgens na reiniging (en eventueel serum) aanbrengt zorgt niet enkel voor een goed uitziende huid, of een verbeterde huid op lange termijn, het belangrijkste doel van zo'n crème is de bescherming die het biedt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen vinden we in zonnestralen, uitlaatgassen, en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Sommige dagcrèmes bevatten ook een bescherming tegen UV-licht. In dit geval ben je dus goed als je niet nog eens extra bovenop je dagcrème een zonnefactor wenst te gebruiken. 

Zonnecrèmes
Ultieme huidverzorging en -bescherming begint bij een goede zonnecrème. UVB en UVA zijn de boosdoeners die je huid beschadigen en die je bovendien op lange termijn ouder doen uitzien dan je werkelijke leeftijd. Zoek een goede crème die het licht weerkaatst waardoor je huid optimaal beschermd blijft het hele jaar door. (lees ook: Waarom een goede zonnefactor een onmisbaar onderdeel is van je dagelijkse verzorging)

Nachtcrème
Ben je 's avonds vaak moe en spendeer je niet veel tijd in de badkamer om je voor te bereiden op het slapengaan? Dan dien je wel te weten dat een nachtcrème het werk voor jou gaat doen. Je huid rust namelijk uit 's nachts en zoals het menselijk lichaam een continu herstelproces is op zichzelf, zal ook jouw huid 's nachts de kans krijgen om te herstellen van alle dagelijkse schade. Kies dus zeker in je routine voor die onmisbare nachtcrème, en liefst eentje die Vitamine A (esters) bevat waardoor je huid dikker, steviger, en opnieuw actiever wordt. 

Hydraterend masker
Heb je niet zoveel rustmomenten in een week dan kan je nog steeds je nachtcrème tweemaal per week vervangen door een crème die er specifiek gericht is te hydrateren. Je huid in optimale vorm huiden vraagt om vocht en het ouder worden van de huid kenmerkt zich dan ook in verlies aan hydratatie en uitdroging, waardoor rimpels de kop op steken. 

Peeling masker
Een extra behandeling tot tweemaal per week doen we met een peeling. Mild en doeltreffend zijn de trefwoorden voor een goede peeling die je gewoon thuis kan uitvoeren. Dode huidcellen worden langzaam en zachtjes verwijderd, waardoor de 'nieuwe' huid het vocht beter kan opnemen. Voor een optimaal effect laat je de huid best wat vochtig. Op die manier kan de peeling nog beter indringen. Een peeling wordt afgespoeld met water, en onmiddellijk effect is zichtbaar. De huid is zacht en egaal als gevolg. 

Specifieke SOS-crèmes
Van crèmes die pigmentvlekken terugdringen, de huid steviger maken, rosacea wegwerken, en noem maar op. Er is heel wat voorhanden om specifieke huidproblemen tegen te gaan. Denk maar aan acné. Heel wat mensen kampen hiermee en volwassen acné is niet zo onbekend. Er bestaan producten die zorgen dat de talgproductie vermindert, en de overtollige oliën wegvoert waardoor de huid minder vet aanvoelt en de kans op nieuwe ontstekingen vermindert.

Handcrème
Het gelaat geeft de eerste indruk, maar wat doen we met onze handen? Alles! De handen zijn, net zoals het gelaat, de eerste dingen die men bij je opmerkt. En we verzorgen die veel te weinig. Zo kan iemand tal van gelaatsbehandelingen ondergaan en de duurste smeersels gebruiken, maar de handen verraden de ware ouderdom van die persoon. Ook voor onze handen geldt de gouden regel: hydrateren. 

Body Lotion
Lichaamsverzorging voor een droge huid is een toegevoegde waarde in je badkamerkast. Kies je eentje voor de droge huid, dan heb je gegarandeerd optimale hydratatie. Veel mensen hebben soms last van droge plekken rond de knieën, ellebogen, en soms leidt dat tot eczeem. Een body lotion kan een enorm verzachtend effect hebben op de droge plekken en houdt dit vochtniveau uren in stand. Het kan ook meermaals per dag gebruikt worden, denk maar aan je behoefte naar meer hydratatie in de winter. Vitamine A in een body lotion zorgt tegelijkertijd nog eens voor huidverjonging en een dikkere, meer robuuste huid. 

Body Oil of lichaamsolie
Een olie voor het hele lichaam werkt bijna zoals een serum, maar dan voor je volledige lichaam. Met zijn actieve ingrediënten zorgt een olie voor huidverjonging, bescherming, en bovendien een mooie, gezonde gloed tijdens warme zomerdagen. 

Copyright Senitas 2015


donderdag 16 juli 2015

Striemen (striae): waar komen ze vandaan?

Bij striemen (striae) denken we voornamelijk aan zwangerschap en snelle gewichtstoename. Maar is dit steeds zo? 

Meer dan tweederde van volwassen vrouwen heeft er last van. Ook mannen blijven niet gespaard van deze huidaandoening. Zowat eenderde van de volwassen mannen klaagt over de aanwezigheid van zichtbare striemen op het lichaam. 

Wat zijn striemen?
Striae distensae worden gekenmerkt door zichtbare, gekleurde littekens in de vorm van (lange) strepen of lijnenIn een eerste stadium hebben ze een rode of eerder paarse kleur maar later verliezen striae hun kleur en is het resultaat een witte of transparante, glanzende streep van soms meer dan 10 cm lang. De probleemzones waarin ze zich voordoen zijn vooral: het buikgebied, billen, armen, dijen en heupen, daar waar de huid het meest opgespannen is. Ze worden gevormd in de middelste huidlaag, de dermis, en blijken vaker op te treden bij continu stretchen van de huid waarbij bindweefsel breekt. 

De oorzaak van striae 
Het is tot zover onduidelijk waarom striemen zich vormen in de huid. Men dacht voordien dat dit te maken had met het snel uitrekken van de huid. Daardoor zou het bindweefsel afbreken (elastine), en dus leiden tot een verzonken litteken. 

Tegenwoordig gooit men het over een andere boeg. Er werd ontdekt dat de vorming van striae eerder nauw verwant is aan plotse hormonale veranderingen in het lichaam. Dit kan gewichtstoename als oorzaak hebben maar ook adolescentie en zwangerschap zijn hierin boosdoeners omdat het metabolisme plots verandert. Wat de exacte oorzaak kan zijn is dus nog onzeker. 

Zwangerschapsstriemen

Tot negen op de tien vrouwen ontwikkelt striemen tijdens de zwangerschap. Hiervan zijn het ook vaak jonge, zwangere vrouwen die onderhevig zijn aan de ontwikkeling van striemen. Men heeft al vaak een poging gedaan om de vorming van striae te voorkomen bij zwangerschappen maar dit heeft tot op heden nog niet zoveel uitgehaald. Het gaat dan vooral om crèmes met bepaalde ingrediënten die zelfs niet altijd veilig zijn om te gebruiken tijdens een zwangerschap. De striemen volledig proberen te vermijden is onbegonnen werk. Wel kan een controle op het gewicht dat je aankomt een preventie zijn om minder striemen te krijgen tijdens de zwangerschap. 

Waarom zijn striemen niet zo makkelijk te bestrijden?
Elastine is een proteïne in de huid die veerkracht en flexibiliteit geeft en voorkomt in bindweefsel. Ook collageen zorgt voor de elasticiteit. Wanneer de huid zich uitstrekt is het elastine die verantwoordelijk is voor het herstel van de normale vorm van de huid. De proteïne in bindweefsel vermindert naarmate het ouder worden en dat gebeurt in een onomkeerbare trend. De huid heeft geen enkele mogelijkheid om die structuur te herstellen en langzaam maar zeker komen er zichtbare striemen tevoorschijn. Naargelang de hoeveelheid zonneschade in de huid zal het ook moeilijker zijn om striemen te bestrijden of vermijden. Ook moet er worden rekening gehouden met de ouderdom van de striemen, in relatie met het verwachte resultaat van een behandeling. 

Wat kan helpen voor het verminderen van striemen?
Het is een mythe dat striemen volledig kunnen worden verwijderd door zelfs de meest innovatieve, cosmedische behandelingen, maar alvast is zeker dat er bepaalde methodes zijn die de zichtbaarheid van striemen opmerkelijk kunnen verminderen. Enkele cosmedische behandelingen waaronder: laserbehandelingen, dermabrasie of chemische peelings kunnen de zichtbaarheid wel verminderen. Ook behandelingen met glycolzuur zijn erg doeltreffend.

Extra tip
Voor een onmiddellijke cosmetisch effect tegen zichtbare, witte striemen, kan een bruinen-zonder-zon een veilige oplossing zijn.

Bronnen: advancedskinwisdom.com
webmd.com


Copyright Senitas 2015


dinsdag 30 juni 2015

Zomertips en huidverzorging

De vakantieperiode staat voor de deur en flink wat zon wordt voorspeld. Europeanen zijn van gewoonte om tijdens zomerse dagen lange periodes in de open lucht door te brengen. Let er eens op of je voldoende bent voorbereid voor deze lange dagen in de hete zon? Je huid zal je er dankbaar voor zijn op korte, maar vooral, op lange termijn. 

Reinigen
In de zomer is het van uiterst belang je huid voldoende te reinigen. Denk maar eens aan overmatig zweten en vuilresten op je huid. Niet enkel omdat je huid zuiver moet blijven is reinigen voornaam maar ook omdat mensen met een gemengde tot vette huid geen baat hebben bij een extra glimmende huid. Tweemaal per dag grondig reinigen is voldoende om je huid gehydrateerd te houden en niet uit te drogen. Ga je op vakantie? Dan moet je extra opletten bij contact met chloorwater. Je kan je lichaam en gelaat dan best onmiddellijk reinigen na een zwempartij.

Scrubben
Ook scrubben heeft enorme voordelen voor je huid tijdens de zomer. Talgklieren geraken
minder snel verstopt, zwarte puntjes en dode huidcellen worden verwijderd en de huid kan beter ademen. Hoewel scrubben droge, dode huidcellen tot een minimum brengt, is te veel scrubben dan ook weer niet goed omwille van uitdroging wat kan leiden tot irritatie. Kijk uit naar producten met AHA's die je huid mild scrubben en de huid zacht behandelen. Belangrijk na het scrubben is om een hydraterende crème aan te brengen over het hele lichaam. Een zonnecrème met voldoende hydratatie kan hier ook een goede vervanger zijn voor heel de dag. En dan liefst zonnebescherming die niet absorbeert tenzij bij contact met water. 

Bekijk: Gentle Facial Exfoliator gelaatsscrub van Beauté Pacifique en Softly Exfoliating Scrub voor het lichaam. 

Vette zomerhuid
Heb je erg veel last van een vette huid en lijkt maar niets te helpen? Zoek dan naar een nachtcrème die Vitamine A (retinol) bevat. Vitamine A (esters) hebben de mogelijkheid om olieproductie in zijn kern aan te pakken en te verminderen, waardoor de huid ook minder vet wordt, minder gaat glimmen en er minder kans is op onzuiverheden en irritaties. Het gevolg is daardoor ook minder snel een acné opstoot.

Bekijk: Super3 Booster nachtcrème met 3 types Vitamine-A voor verminderde talgproductie.

Zonnebescherming
Uiteraard is het onverantwoord om zonder zonnebescherming in de zon te komen. Al ga je fietsen, wandelen of zit je maar een dertigtal minuutjes in de zon, insmeren met een breedspectrum zonnebrandcrème is een must. Het zonlicht wordt weerkaatst op de huid en verricht zo geen schade voor de huidcellen. Je veroudert minder snel en de kans op huidkanker is opmerkelijk kleiner met een goede, dagelijkse bescherming. Er zijn voldoende producten op de markt die je huid voorzien van goede bescherming en die licht zijn van textuur. Breng ruim genoeg product aan op een gereinigde huid en dit op zijn minst 30 minuten alvorens je wordt blootgesteld aan de zon.

Bekijk: UV Smart Daily SPF 40 van HydraFacialvoor zonnebescherming.
Bekijk: Pur Moist van HydraFacialvoor ultieme hydratatie tot in de binnenste huidlagen.

Pigmentatie
Bruin-zwarte pigment melanine is verantwoordelijk voor de meeste verkleuring in de huid. Het is het makkelijkst waar te nemen met het blote oog en ook meteen de donkerste soort pigmentatie. Melanine komt tot stand door de melanocyt die voorkomt in de epidermis. Het aantal melanocytes in de huid verschilt naargelang locatie op het lichaam. Zo komt er op het voorhoofd namelijk al 3 keer zoveel voor dan waar dan ook elders op het lichaam. Melanine beschermt de DNA structuur van cellen in de epidermis die worden aangetast door UV-licht. Maar ook melanine wordt dagelijks afgescheiden via dode huidcellen. UV-licht zorgt voor melanine pigmentatie vorming door de gevormde melanine te oxideren. Bij zichtbare pigmentvlekken is het niet enkel aangeraden om een zonnebrand te gebruiken die beschermt maar ook om de zon zoveel mogelijk te mijden. Naargelang ouderdom is de huid steeds minder in staat om zich te beschermen tegen vrije radicalen zoals UV-licht en wordt pigmentatie een steeds groter probleem. 

Bekijk: Tyrostase van Beauté Pacifique voor vermindering van pigment het hele jaar door.

Makeup
Een getinte moisturizer die siliconen bevat is een mooi en licht alternatief voor zware foundations. Niemand is aantrekkelijk met een dikke laag, gekleurde foundation in de zomer, en meestal komt een kleurtje van de zon vanzelf waardoor bronzing poeder ook overbodig wordt. Houd het rustig en vermijd dik aangebrachte lagen makeup die er in de zomer veel te zwaar uitzien. 

Bronnen: webMD en Color Textbook of Pediatric Dermatology (William L. Weston)

Copyright Senitas 2015

donderdag 28 mei 2015

De A tot Z van cosmeceuticals

Van actieve ingrediënten tot zonneschade

Actieve ingrediënten
Werkstoffen die dienen worden goedgekeurd in juiste doseringen door FDA reguleringen. Voorwaarde is dat deze als eerst worden vermeld in de ingrediëntenlijst van een cosmetisch of farmaceutisch product. Ook de werking van de actieve ingrediënten moet worden onderworpen aan onderzoek en worden goedgekeurd. 

Voorbeelden van actieve ingrediënten zijn: retinoïden, vitaminen, plantenextracten. Niet-actieve ingrediënten zijn bijvoorbeeld bewaarmiddelen. 

Acné
Bij overmatige talgproductie in de huid komen acné en onzuiverheden vaak de kop opsteken. Typisch komt het voor tot in de tienerjaren door de androgenen maar het is niet zo ongewoon dat ook volwassenen er tot hun dertigste, en zelfs later, nog last van kunnen hebben. Vooral mannen kampen vaker met de nadelige gevolgen van acné vulgaris. 

Anti-aging
Het vroegtijdig bestrijden van huidverouderingstekens gaat onder de naam anti-aging. Dit kan in de vorm van een behandeling zijn die thuis wordt toegepast, maar een huidtherapeut of specialist is aangeraden voor optimaal effect. 

Bewaarmiddelen
Deze ingrediënten in cosmeceuticals, make-up of andere geneesmiddelen zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar blijven en schimmels en besmetting kunnen worden voorkomen. Parabenen zijn hier een voorbeeld van (zie parabenen).

Citrusextract
Een Vitamine C antioxidant die aanmaak van collageen stimuleert. Citrusextracten exfoliëren de huid zachtjes en reduceren vetheid op de huid. 

Collageen
Collageen is goed voor 30% van proteïnen in het lichaam. We vinden het in beenderen en bloedvaten maar ook in haar en nagels. Het bestaat uit aminozuren zoals glycine en proline. Collageen zorgt voor de elasticiteit van de huid waarvan de aanmaak steeds minder actief wordt met het verouderingsproces. 

Eczeem
Dit is een, meestal, genetische huidaandoening, waarbij milde tot extreme huidirritatie kan optreden met droogheid en een trekkerig gevoel als gevolg. Tevens laat eczeem zijn sporen na op het huidoppervlak in de vorm van witte schilfers en roodheid. Eczeem kan verminderen of verergeren in extreme situaties zoals temperatuurwissels of bepaalde voeding. 

FDA
Een organisatie met overkoepelende verantwoordelijkheid over veiligheid in voeding, geneesmiddelen, cosmetische producten en toestellen. De FDA speelt een algemene rol bij het bewaren van de strikte veiligheid van de consument inzake het correct gebruik van voedsel en geneesmiddelen, en stelt hiervoor strenge reguleringen op.

Gedehydrateerd
De huid raakt gedehydrateerd bij verlies aan vocht en water door de epidermis. Vocht wordt vastgehouden in de binnenste huidlaag, de dermis, maar bij een onvoldoende gesloten barrière van de buitenste huidlaag, kan vocht makkelijk terug ontsnappen uit de huid. Hydratatie zorgt voor een beschermende laag tegen vrije radicalen en is heel belangrijk in het kader van huidverbetering en -verzorging. 

Hyaluronzuur
Wordt op natuurlijke wijze geproduceerd in de huid en geeft volume en stevigheid. Een tekort ervan in de huid kan leiden tot verlies van elasticiteit en verzakkingen. Dit ingrediënt geeft tevens een hydraterend effect aan de huid.

Lanoline
Of wolvet wordt vaak in cosmetica maar ook in zepen verwerkt omwille van het vocht vasthoudende effect en beschermlaagje dat het geeft op de huid. Lanoline veroorzaakt voor sommige mensen een allergische reactie.

Mannen
Huidverbetering voor mannen komt steeds vaker aan bod. Een mannenhuid is standaard dikker en produceert meer talg, desondanks is regelmatige hydratatie en verzorging ook voor een man hoogst noodzakelijk. Omdat mannen de huid in het gelaat vaker irriteren met scheersessies, en soms extreme temperaturen en veel buitenlucht, is huidbescherming een must! 

Menopauze
De menopauze heeft vaak zichtbare en ook voelbare effecten op de huid. Hormonaal is er onbalans en dat voelt de huid ook aan. Een droge huid is vaak een opkomend probleem voor ouder wordende vrouwen. Dit treedt op na overmatig vochtverlies in de huid door de toenemende beschadigingen op de huid die dan weer gevolg zijn van natuurlijke veroudering. Omdat oestrogeen vermindert in de huid vermindert ook de olieproductie, en water en vocht worden minder goed vastgehouden. 

Nanometrische techniek
Deze techniek wordt toegepast in cosmetica omdat het een capaciteit heeft om door te dringen in de huid dankzij ultra kleine deeltjes. Nanodeeltjes fungeren als transportmiddel voor de actieve ingrediënten als werkmiddel in de huid.

Parabenen
Parabenen zijn een type bewaarmiddelen die vaak worden gebruikt in de producten van cosmeceutica of cosmetica. Er wordt wel eens beweerd dat gebruik van dit parabenen kan leiden tot vroege huidveroudering maar dat is niet bewezen.

Propolis
Is een natuurlijk element, afkomstig van bomen en planten, gemaakt door bijen, dat wordt gebruikt in cosmetica om schimmels, infectie en andere bacteriënvorming te voorkomen.

Resveratrol
Uit onderzoek blijkt dat de antioxidant resveratrol de mogelijkheid heeft om veroudering tegen te gaan en de levensduur van de cellen te verlengen. Gevolg is dat de huid langer jong en gezond blijft. Deze stof komt uit cacao en de schil van rode druiven, en wordt daardoor ook verwerkt in rode wijn. Let op met alcohol inname om de voordelen te genieten van resveratrol. Resveratrol is ook uiterst belangrijk bij bescherming tegen vrije radicalen zoals zonlicht. 

Retinol
Of Vitamine A Is een voornaam ingrediënt bij huidverjonging en aanmaak van collageen. Als antioxidant wordt dit ingrediënt niet gebruikt in zijn pure vorm maar eerder in estervorm. Dit wordt ook makkelijker verdragen door de meeste mensen en is niet op voorschrift noodzakelijk. Retinol wordt ook ingezet om fijne lijntjes en rimpels te reduceren. 

Squalaan
Een  huideigen olie als belangrijk onderdeel van het lipidesysteem. Squalaan heeft een enorme capaciteit om door te dringen in de huid. Een jonge en gezonde huid bevat een grote hoeveelheid squalaan maar dat vermindert opmerkelijk met ouder worden. Vooral bij een beschadigde huid door de zon, of een verouderde huid is de opnamecapaciteit van squalaan extra hoog. Bij gebrek aan squalaan kan de huid sneller verouderen, droog worden en de elasticiteit verliezen. 

UV-filters
Dit zijn werkstoffen die worden gebruikt in zonnebescherming. Ze beschermen tegen UVA- en/of UVB-stralen, waarbij beide vaker gedekt zijn in nieuwste crèmes. Een filter weerkaatste het zonlicht van de huid waarbij het ervoor zorgt dat de huid minder beschadigd geraakt en rood verbrand. Dit laatste is het meest duidelijke teken van huidbeschadiging, samen met het donker worden van de huid bij een verkleuring. Voorbeelden van UV-filters die optimale bescherming bieden zijn: zinkoxide, titanium dioxide, 

Vitamines
Het uithangbord van ingrediënten bij vele cosmetica zijn vaak de vitamines die de producten bevatten: 

Vitamine E: een krachtige antioxidant die zorgt voor bescherming tegen vrije radicalen en schade in de huid herstelt. 

Vitamine C: draagt bij tot bescherming van de cellen en onderhoudt aanmaak van collageenweefsel. 

Vitamine D: geeft een boost aan het immuunsysteem.

Vitamine A: is sleutel voor huidverjonging en heeft een enorme capaciteit om de huid dikker te maken, waardoor het ook beter is beschermd. 

Zonneschade
Niet enkel het risico op huidkanker is groot wanneer je bent blootgesteld aan zonlicht, ook huidveroudering zet het op een drafje. Rimpels en pigmentvlekken zijn tekenen van zonneschade, maar ook een verdunde huid en verlies van hydratatie komen in vele gevallen door schadelijk zonlicht. 

Bronnen: Beauté Pacifique 


Copyright 2015

maandag 27 april 2015

Huidbehandelingen uitgelicht: van abrasieve methodes tot een facelift


Dagelijkse gelaatsverzorging: crèmes, lotions en andere gelaats- en lichaamsverzorging vind je in verschillende soorten en prijscategorieën. De meest toegankelijke manier om je huid te behandelen en te verzorgen kan je thuis toepassen. Bij voorkeur 's morgens en 's avonds als onderdeel van je dagelijkse routine. Zo een routine dient te worden ingebouwd en geeft vaak oppervlakkige resultaten op de huid, die met de tijd (en daarmee bedoelen we: een aantal uren) stilaan vervaagt. Specifiek zijn er crèmes beschikbaar die een langdurig effect bieden. Zoek naar producten die in de huid dringen voor een optimaal effect op lange termijn en dus niet enkel een cosmetisch effect geven op je huid.


Lichte chemische peeling. Door middel van een peeling wordt je bovenste huidlaag gladder gemaakt. Het is een lichte behandeling met direct resultaat en vaak geen downtime of inwerkingsperiode. Deze behandeling zorgt echter niet voor vermindering van rimpels en diepere lijnen, geeft geen versteviging en kan geen littekens wegwerken. 


Microdermabrasie: wordt algemeen gebruikt als behandeling om de dode huidcellen op de opperhuid te verwijderen. Microkristallen of zouthoeveelheden worden gebruikt om de bovenste huidlaag te peelen. Deze behandeling boekt resultaten om littekens te verminderen en andere onzuiverheden op je huid weg te werken. Resultaat: een gladde, vernieuwde huid.
Nadelen: door de intensiteit van de behandeling kan je huid wat bloeden. De behandeling wordt door de meeste patiënten als lichtjes pijnlijk ervaren. De huid ziet onmiddellijk na de behandeling rood en heeft zo'n 48 uur nodig om te herstellen. In geval van specifieke huidcondities zoals: acné, eczeem of rosacea  kan je best eerst je dermatoloog raadplegen want een neveneffect kan zijn dat bepaalde huidproblemen opnieuw even de kop op steken. 

IPL (intense pulsed light): specifiek wordt deze verjongingstechniek ingezet bij teleangiëctasie (rosacea), hyperpigmentatie, en ook acné en sproeten worden hier soms mee behandeld. Na het aanbrengen van een verkoelende gel als barrière voor het warme licht, worden lichtimpulsen geflitst op de huid. Voordelen van deze behandeling zijn dat het voor veel mensen kan worden toegepast en het is doorgaans veilig. Enkele nadelen: er is een mogelijkheid dat de behandeling onmiddellijk nadien zichtbaar is door lichte zwelling en roodheid. Ook rimpels en fijne lijnen worden niet doeltreffend behandeld via deze weg. Daarvoor dient er een extra behandeling te worden genomen die zich specifiek richt op dit probleem. 

Dermale chemabrasie: een combinatie van een lichte chemische peeling met microdermabrasie. Voor een gladde, egale huid wordt de huid gepeeld met glycolzuur waardoor ook verstopte poriën opnieuw open gaan. Door de chemicaliën die in de huid dringen kan er een licht brandend gevoel optreden. Doordat de bovenste huidlaag gepeeld wordt zijn er ook minder tekenen van sproeten, pigmentvlekken en zelfs fijne lijntjes als resultaat. De bovenste huidlaag komt los en is daardoor ook vergelijkbaar met het vervellend effect na een verbranding op de huid door de zon. Nadelen: de huid ziet onmiddellijk rood door het gebruik van glycolzuur en dit kan tot een aantal dagen na de behandeling aanhouden. Deze behandeling is niet aangeraden voor mensen met rosacea of psoriasis. 

Dermabrasie wordt enkel uitgevoerd door een opgeleid arts of plastische chirurg omdat de ingreep vrij drastisch is en er zelfs plaatselijke of volledige verdoving wordt toegepast. Met een borstel uit staaldraad of een schijf met diamantkorrels wordt je huid weggeschraapt, maar tegenwoordig zijn er laserapparaten op de markt die het werk doen (laserabrasie). De huid wordt gladgemaakt, rimpels tonen minder diep en littekens vervagen geleidelijk.  Nadelen: deze behandeling is zodanig intensief dat de huid nog enige tijd nadien zal rood zien, met korstvorming en zwelling eventueel als gevolg. Gedurende deze herstellingsperiode moet de zon absoluut vermeden worden en is er zelfs grote kans op acute gevoeligheid voor de zon (tot 12 maanden). Het resultaat is ook niet onmiddellijk zichtbaar en je huid kan er tijdelijk bleker door zien (de behandelde zones). Na een lang herstelproces zal je pas het effect hiervan zien. Een herhalingsbehandeling na verloop van tijd kan nodig zijn voor optimaal effect. Deze ingrijpende behandeling is bovendien ook kostelijk.

Facelift: het klassieke voorbeeld van de meest ingrijpende verjongingsbehandeling. Toch is ook deze metamorfose niet zonder risico. Denk maar eens aan tal van bekende sterren die er verslaafd aan geraakten en daardoor een minder mooi resultaat bekwamen op langere termijn. Een facelift is iets dat goed dient overwogen te worden en zeker niet aangeraden is om te doen op jonge leeftijd. Er zijn tal van andere mogelijkheden om je huid gezond en langer jong te houden zonder al te veel risico's. Allemaal vervangopties die zelfs bijdragen tot de gezondheid van je huid. Natuurlijk dient men na een plastische ingreep veel geduld te hebben eer het resultaat zichtbaar is en dat kan toch wel enkele maanden op zich laten wachten. Om nog maar te zwijgen van de, vaak, pijnlijke gevolgen waardoor je toch een hele tijd geen dagelijkse activiteit kunt hervatten. De risico's van een facelift, of het nu een kleine is of een grote, variëren van infecties, zichtbare littekens, oedeem en natuurlijk een onverwacht, slechter resultaat. Consulteer alvast ook je huisarts eer je tot zulk ingreep overgaat!


Hydradermabrasie is een unieke combinatie van peeling en stimulatie van de huid met serums met voor absolute minimum aan neveneffecten. Hydropeel-tips worden gebruikt om de serums in de huid in te brengen waarbij reiniging, peeling en hydratatie voorop staan. HydraFacial™ reinigt de huid grondig en peelt de bovenste huidlagen zonder agressie voor de huid. Via een vacuumsysteem worden de serums, op basis van lactaat- en hyaluronzuur, in de huid ingebracht. Ook voor vette huid is deze behandeling ideaal omdat salycilzuur wordt gebruikt tegen de talg die geproduceerd wordt. Afgestorven huidcellen en vuilrestanten van de huid worden vervolgens met de zuigtechniek verwijderd. Het resultaat van deze behandeling toont zich sterker dan klassieke microdermabrasie. Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht zorgt voor ideale absorptie door en in de huid. Een geïrriteerde huid wordt optimaal hersteld en bouwt een immuunsysteem op tegen gevoeligheid en voor toekomstige behandelingen. Collageen wordt opnieuw gestimuleerd terwijl dit proces geen nevenwerkingen bevat. Als afwerking van de behandeling worden antioxidanten en vitamines ingesluisd in de huid. Men heeft ondervonden dat er 14 dagen na de behandeling nog steeds 30% van de antioxidanten in de huid aanwezig is. Bij last met pigmentatiestoornissen is deze behandeling ook uiterst geschikt. Door artsen en dermatologen kan ook een intensievere behandeling met HydraFacial worden toegepast met behulp van een diamond tip die abrasief werkt. Er is geen downtime en het resultaat is onmiddellijk zichtbaar. Tot 48 uur na de behandeling kan de zon best gemeden worden of optimaal beschermd met een goede zonnefactor van minstens SPF30.

HydraFacial™ is geschikt voor alle huidtypes en is bijzonder aangewezen bij:

• Vermoeide en vale huid 
• Gedehydrateerde en gevoelige huid
• Rijpere huid met verslapping
• Rimpels, lijntjes, kraaiepootjes
• Pigmentvlekken
• Littekens en acnélittekens
• Een door de zon beschadigde huid
• Rokershuid
• Oedeem onder de ogen
• Grove poriën, mee-eters
• Onzuivere en acné huid
• Pré en post operatieve ingrepen
• Striemen

Vraag naar jouw behandeling met HydraFacial bij een professionele schoonheidsspecialiste of arts: www.hydrafacial.be of www.hydrafacial.nl.


copyright 2015