dinsdag 30 september 2014

Anti-aging: de eerste tekenen van huidveroudering

Anti-aging klinkt ons zeer bekend in de oren. Op vrijwel elk product in de huidverzorging lezen we 'anti-agende werking'. Jonge vrouwen zoeken hierbij massaal naar informatie op het internet. Ze lezen wat ze moeten doen en laten om de sporen van huidveroudering tegen te gaan. Lezen ze iets op een beauty blog? Dan rennen ze meteen naar de supermarkt of drogisterij om het desbetreffende product in hun voorraad in te slaan.

Of het nu gaat om een geoorloofde melding tegen huidveroudering of niet, laten we even duiken in de werkelijke betekenis van het woord anti-aging.

[an-tee-ey-jing]


Wie een basiskennis heeft van het Engels is er al snel uit dat het betekent: tegen veroudering. Het woord wordt specifiek gebruikt voor de huid. Dus als we spreken over anti-aging, gaat dat voornamelijk over de structuur van de huid, pigmentvlekjes, lijntjes en rimpels en andere huidverouderingstekens. Het doel van anti-aging is om die huidverouderingstekens al in een vroegtijdig stadium te bestrijden.


Nu, laten we dit concept niet verwarren met een magische toverstaf. Niemand kan er ineens twintig jaar jonger uitzien zonder een kostelijke, en ingrijpende chirurgische tussenkomst. Dat is nu net waar het bij de meesten misgaat. We zien als voorbeeld een supermodel met een ultragave huid, en dat staat voor ons gelijk aan het anti-agende resultaat. Bij een behandeling in anti-aging ligt de focus op het afremmen van huidveroudering.

Hoe gebeurt dit?  Lees even verder.

Waarom verouderen we?
In de eerste plaats is het zo dat ons lichaam met ouder worden minder actief te werk gaat. Dat heeft als gevolg dat de beschadiging minder snel kan hersteld worden, en vrije radicalen van buitenaf meer invloed zullen hebben op dat verouderingsproces en onze huid. Vrije radicalen tasten je organismen aan wat tot celveroudering leidt. Hoe komt dat? Doordat de atomen zich niet meer zullen binden met elkaar vanwege de aantasting. Cellen worden hierdoor zwakker en verliezen hun kracht. Bij vrije radicalen denken we aan, milieuvervuiling, uitlaatgassen, schadelijke UV-invloed, pesticiden, en nog andere stoffen van buitenaf. Door toevoeging van antioxidanten kunnen we die radicalen beter bestrijden, en zo het verouderingsproces vertragen. 

Ouder worden kan helaas niemand tegengaan. Het is een biologisch proces die automatisch plaatsvindt in het lichaam van zowel man als vrouw. Het kan dus niet vermeden worden, maar we kunnen wel proberen om er preventief voor te zorgen dat de tekenen beperkt blijven en de herstelfunctie actiever in beweging komt.

Afbraakproces en herstelfase
Bij het ouder worden veranderen onze huidlagen en worden ze fragieler. De buitenste huidlaag is degene die wordt blootgesteld aan vrije radicalen, terwijl in de binnenste huidlaag minder activiteit te zien zal zijn als we het zouden scannen met een een echografie. Met de jaren zal er minder bloed doorstromen tot in de binnenste huidlaag, de dermis, en die zal tevens minder dik zijn dan in je eerste levensjaren. Collageen zorgt ervoor dat je huidcellen stevig in de dermis blijven zitten. Hoe minder collageen in de huid aanwezig is, des te meer je rimpels zult opmerken. De collageen zorgt ook voor de elasticiteit en maakt je huid steviger zodat het minder gaat doorzakken (of hangen). Hoe dunner en slapper je huid, des te meer de schade van buitenaf is geweest. Je huid zal er ook droger door worden, en dat draagt bij tot snellere huidveroudering. 

Intrinsieke en extrinsieke huidveroudering
Niet iedereen veroudert op dezelfde manier. Genen (intrinsieke of chronologische huidveroudering) spelen hierbij allereerst een belangrijke rol en ook het huidtype mogen we niet vergeten. Bepaalde invloeden zoals, regelmatig worden blootgesteld aan UV-licht, en te weinig water drinken waardoor je huid gedehydrateerd kan raken, zijn ook van belang (extrinsieke huidveroudering). Het gaat erom dat je bij de eerste zichtbare ouderdomsverschijnselen in actie moet schieten voor het beste resultaat.

Veroudering zonder de magische toverstaf


Tegenwoordig zijn de verwachtingen om te verjongen veel groter dan bijvoorbeeld twintig jaar geleden. Je gebruikte toen ook minder vaak producten voor die specifieke huidproblemen. Denk maar aan het overaanbod aan verschillende oogcrèmes die je vandaag de dag kunt kopen. Terwijl er in vroegere tijden vaker werd gegrepen naar de all-in-one-solution potjes. En toch lijkt het wel alsof we daar opnieuw naartoe gaan. Is dat om financiële redenen? Tijdgebrek en gebruiksgemak? Het zal een combinatie zijn van meerdere factoren, maar het gebruiksgedrag is in een continue veranderend proces.

Veroudering en huidgezondheid
Belangrijk bij het afremmen van het verouderingsproces is ook de gezondheid. Niemand wil chemicaliën in het lichaam waardoor we er misschien wel jonger uitzien dan iemand van dezelfde leeftijd, maar tegelijkertijd in een slechtere lichamelijke conditie verkeren door allerlei stofjes en samenstellingen. 

Veroudering tegengaan zonder pijn
Denk eens aan allerlei behandelingen die een bom geld kosten en niet eens pijnloos zijn. Anti-aging met de juiste producten en technieken verloopt bij voorkeur pijnloos en maakt het daarom minder emotioneel geladen. Stel je maar eens voor dat je maandelijks een pijnlijke behandeling het hoofd moet bieden. Je zou voor minder depressief worden van het idee dat je een oude taart bent. Wat een confrontatie! 

De beste anti-aging: enkele tips

1. Peelen versnelt het proces van de celdeling. De bovenste huidlaag zit dusdanig in dit continue proces. Door de huid te peelen of scrubben komt er reactie van de huid en gaat de huid zich bijgevolg proberen te herstellen. Dat gebeurt aan de hand van een snellere celdeling. Er worden zo sneller nieuwe cellen aangemaakt die de oude zullen vervangen. De zuren waarmee we peelen kunnen hierdoor ook makkelijker en dieper doordringen naar de diepste huidlaag, wat prikkeling van nieuwe cellenaanmaak ten goede komt. 

2. Hydratatie gebeurt voornamelijk door het innemen van water. Drink voldoende water en je zult zien dat je huid verbetert. Deze eenvoudige tip is trouwens ook zeer efficiënt tegen wallen en verdikking onder de ogen.

3. Bescherm je huid en mijd vrije radicalen! Gebruik dagelijks een SPF crème van minstens factor 30 tegen schadelijk UV-licht. STOP met roken. Eet gezond en evenwichtig. Vermijd stress en slaap voldoende! 

Een heel belangrijke stap is om de  juiste producten in te zetten voor jouw huidtype.
Ben je er niet helemaal uit welke jouw huid nodig heeft om sneller te herstellen? Raadpleeg dan een huidtherapeut die je daarbij kan helpen.

Hierbij enkele verdeelpunten waar je terecht kunt: 

www.hydrafacial.be

www.hydrafacial.nl

copyright 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten