Zijn we ons wel altijd bewust van de oorzaken waarom onze huid beschadigd geraakt?
Zitten er een aantal verborgen boosdoeners in ons dagdagelijks bestaan waarmee we weinig tot geen rekening houden wanneer we onze huid proberen te beschermen?
Laten we eens kijken naar de meest beschadigende externe (en interne) factoren voor onze huid:
Wij kunnen niet zonder
Hier kunnen we absoluut zonder!
Sigaretten. Een 50-tal jaren geleden werd dit kankerverwekkend stokje nog aangeprezen in reclame en films. Tegenwoordig wijst actieve sensibilisering ons erop dat roken dodelijk is. De huid van iemand die al jaren rookt heeft niet de capaciteit zich in dezelfde mate te herstellen als de huid van een niet-roker. Roken zorgt ervoor dat je huid moeilijker ademt, en ook dat leidt zelfs tot rimpels. Je huid gaat er langzaam door hangen, en veroudering is dus des te meer zichtbaar dan wanneer je niet zou roken.
Draag handschoenen
Ook in dagdagelijkse poetsproducten en afwasmiddel zitten agressieve stoffen die je huid enorm kunnen beschadigen. Bescherm daarom handen en polsen en draag altijd (lange) handschoenen. Het gaat hier om producten die schade aanrichten door verbranding, uitdroging, allergieën veroorzaken, en vaak ook zorgen voor een gevoelige huid. Je handen verzorgen is zo belangrijk. Niet voor niets verraden ze je leeftijd als je niet voldoende moeite doet ze te beschermen, en je gelaat wel.
Mogen we nog lachen?
Hoe vaker je gezichtsexpressies doet, des te meer je gezicht deze tekenen zal vertonen. Bij verlies van collageen en elasticiteit, een normaal proces dat gebeurt met veroudering, is het ook onvermijdelijk dat je huid zich minder snel in de originele vorm herstelt. Met andere woorden, na het maken van een gelaatsexpressie zal je huid met ouder worden steeds meer tekenen vertonen van expressies, zoals lachrimpels of fronslijnen. Al kunnen we dit niet echt beschouwen als iets dat onze huid 'aanvalt'. Esthetisch heeft dit natuurlijk gevolgen voor ons uiterlijk.
Er zijn nog tal van andere oorzaken die ervoor zorgen dat je huid sneller veroudert, of zelfs aangetast wordt:
- chloor
- wind en airco
- make-up langer dan 12u dragen
- cafeïne
- puistjes uitknijpen
- onevenwichtige voeding
- hete en koude temperaturen (sauna, heet bad)
- te weinig water
- hairspray
- gewichtsschommelingen
- zout
- waxen
- stress
- suiker
- alcohol
- weinig slaap
Sommige aanpassingen doe je niet meteen. Het is sowieso aangeraden om een goede nachtrust, een evenwichtig eetpatroon, bescherming tegen weer en wind (en zon), in te bouwen, te stoppen met roken en aan lichaamsbeweging te doen. Als je daarmee je huid ook nog eens verder kunt helpen tegen beschadiging, en tekenen van huidveroudering helpt bestrijden, dan heb je twee vliegen in één klap!
copyright 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten