maandag 30 maart 2015

Waarom een goede zonnefactor een onmisbaar onderdeel is van je dagelijkse verzorging.


UV-licht, of ultraviolette licht, wordt omschreven als een waarneembaar licht die we terugvinden in zonlicht. Er zijn drie soorten: UVA, UVB en UVC. Deze laatste geraakt niet tot op de aarde omdat die volledig wordt geabsorbeerd door de ozonlaag en daardoor ook wordt tegengehouden. UV-licht heeft zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid. Naast een belangrijke portie vitamine D voor ons lichaam (die zorgt voor de goede gezondheid van onze botten) is UV-licht ook verantwoordelijk voor een hoger risico van gevaarlijke huidkankers en andere huidaandoeningen (zoals het verergeren van rosacea door blootstelling aan de zon).

UVA en UVB
UVA-licht is een belangrijke oorzaak van snelle huidveroudering en rimpels door zonlicht. Maar het is vooral deze waar we ons extra voor moeten beschermen omdat dit licht door kleding en glas gaat. Naast een dunnere huid, verlies aan collageenweefselstructuur en zelfs een vermindering van vitamine A in je huid is UVA ook enorm schadelijk voor je gezondheid en kan het resulteren in huidkanker (melanoom). UVB-licht heeft een schadelijke werking en veroorzaakt tevens verschillende vormen van huidkanker. Het zorgt ervoor dat je huid rood of bruin kleurt bij blootstelling aan zonlicht. Het is de melanine in onze huid die het UV-licht absorbeert in een poging om ons lichaam te beschermen. Het DNA geraakt beschadigd en de huid verkleurt als reactie hierop. Vanuit dit standpunt is het dus niet moeilijk af te leiden dat een bruin (of rood) kleurtje niet echt een goed teken is van blootstelling aan de zon. 

Chemische of fysische bestanddelen?
Belangrijk om weten is dat we, zelfs achter glas of met kleding aan in openlucht, nog steeds niet voldoende beschermd zijn tegen UVA-bestraling. De meeste zonnebescherming bevat ingrediënten die beschermen tegen UVB-licht. Er is slechts een zeer klein aandeel verkrijgbaar op de markt die voldoende bescherming biedt en daarmee ook het UVA-licht aanpakt.

Een standaard zonnebrandcrème bevat chemische bestanddelen die het UV-licht slechts minimaal absorbeert en daarbij nog een deel van het schadelijke licht doorlaat. Deze chemische bestanddelen bieden slechts minimale bescherming tegen UVB-licht en de crèmes dienen ook meermaals aangebracht te worden omdat ze simpelweg afbreken (chemische degradatie) door organische filtering. Vaak zijn dit goedkopere beschermers, verkrijgbaar bij drogisterijen en grootwarenhuizen. Een goede zonnebrandcrème, die ook tegen UVA-licht beschermt, bevat fysische metalen, die niet zo makkelijk het UV-licht doorlaat en minder snel afbreekt, tenzij in contact met water. Met andere woorden is één keer smeren met zo'n crème voldoende. Deze fysieke of reflecterende filters reflecteren het schadelijk licht weg van de huid. Vaak zijn deze, opvallend duurdere, beschermers ook wat dikker en stugger om aan te brengen, wat een teken is dat ze goed zijn geformuleerd en veel beter beschermen dan goedkopere zonnebrandcrèmes. Een ander voordeel van zonnebrandcrèmes met fysische metalen zoals titanium dioxide en zink oxide is dat ze niet hypo-allergeen werken, en dus ook ervoor zorgen dat de poriën niet verstopt geraken. Het resultaat kan zijn: minder last van uitslag of acné, en een huid die beter ademt. Indien er dan nog een hydraterend effect wordt afgegeven door zo'n ultieme beschermingscrème kan het vochtgehalte ook heel de dag door worden behouden in de huid. 

Hoe werkt SPF? 
SPF of Sun Protection Factor bepaalt niet altijd de hoeveelheid bescherming die een crème biedt. Eerder, het geeft een vergelijking van hoe lang het duurt eer je huid verkleurt of rood wordt, in tegenstelling tot niet-gebruik van een SPF. Bijvoorbeeld: bij een SPF15 duurt het 15 keer zo lang voordat je huid verkleurt in tegenstelling tot wanneer je geen SPF gebruikt. Hoewel een hogere SPF zoals 30 wel een groter aantal zonlicht filtert tot wel 97% in tegenstelling tot een lagere SPF15 die tot 93% filtert.

Dagcrèmes met lichte SPF 
Steeds vaker vinden we ingebouwde SPF in dagverzorging en make-up terug. We moeten hier wel bij opletten dat dit slechts gaat om een bescherming van meestal 15 die bovendien geen weerstand biedt tegen UVA-licht. Omdat deze verzorging en/of make-up ook nog eens lichtjes wordt aangebracht is de bescherming slechts minimaal, en kan zo'n crème enkel zorgen voor bescherming tijdens een zeer korte periode van blootstelling aan zonlicht. Breng je dus alvast meer tijd door in de zon, al is het tijdens een lunchpauze, dan is een hogere SPF (30) met UVA-bescherming sterk aangeraden. 

Beauté Pacifique


De STAY BEAUTIFUL (voor gelaat & décolleté) heeft een SPF30 bescherming ingebouwd voor UVB- èn UVA-licht. De UVA bescherming zorgt ervoor dat je ook beter beschermd bent tegen schadelijk zonlicht terwijl je kleding draagt of achter glas zit, bijvoorbeeld in je auto. Deze sunscreen is ook doeltreffend tegen huidveroudering. De titanium dioxide zorgt voor geschikte bescherming ook in gevallen van rosacea.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende vitaminen in de huid te transporteren en in dit geval doet vitamine E het werk. Vitamine E in dit product zorgt voor huidbescherming tegen vrije radicalen, in dit geval, de zonnestraling.

STAY OUTSIDE is uiterst hydraterend voor het gehele lichaam. Dit product filtert tevens zowel UVA als UVB schade uit door de zink oxide, terwijl vitamine E beschermt tegen vrije radicalen. Deze volledige lichaamsbeschermer vermindert de kans op verbranding en daarmee ook snellere huidveroudering.

De verkoelende aftersun lotion is de STAY COOL. Zoethoutextract vermindert roodheid bij eventuele verbranding van de huid en geeft de huid opnieuw een verfrissend gevoel zoals voordien. 

Meer informatie over deze producten binnenkort beschikbaar op www.beautepacifique.be en www.beautepacifique.nl

Tips om je beter te beschermen tegen verbranding en melanoom:

- draag bij volle zon voldoende beschermende kledij met hoofdtooi en een zonnebril die UV-licht tegenhoudt,
- gebruik op z'n minst een zonnefactor met SPF30 die tevens tegen UVA-licht beschermt,
- hou je huid goed in de gaten tegen moedervlekjes want deze 'verdachte vlekjes' zijn vaak een teken van een vroegtijdig stadium van huidkanker
- babies en jonge kinderen kunnen beter uit direct zonlicht worden gehouden,
- breng de zonnebrandcrème royaal aan en laat voldoende opdrogen zodat je huid die kan absorberen alvorens je kledij aantrekt,
- denk eraan dat de zon doorheen heel het jaar schijnt en je dus best eens goed nadenkt over continue bescherming,
- het is tevens aan te raden om tijdens warme dagen de UV-index die wordt aangeraden door de overheid, in de gaten te houden voor optimale bescherming,
- ook het gebruik van een zonnebank kan het risico op huidkanker veroorzaken. Vooral wanneer je dit voor de eerste keer voor je vijfendertigste doet. Dit verhoogt je kans op huidkanker met 75%.

Hou in het achterhoofd dat zonnebrandcrèmes nooit volledige bescherming bieden. Ze zijn eerder een toevoeging voor de andere tips zoals kleding en het tijdstip en lengte van blootstelling aan de zon.

Bronnen: 
www.bad.org.uk
www.skincancer.org
www.wikipedia.com
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/123504-Uv-index.html

copyright 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten